Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Shuttle

Discovery snalazi peh za pehom: Lansira se u ponedjeljak

Discovery na rampi (1)
Reuters
05.11.2010.
u 16:34

U srijedu je uočen kvar na električnim instalacijama, u četvrtak je bilo nevrijeme, a u petak je na crijevu za punjenje curilo gorivo.

Shuttle Discovery ne može poletjeti prije ponedjeljka - objavila je NASA. Šest članova posade od srijede neprekidno ulazi u kabinu raketoplana, da bi se na kraju dana morali strpjeti za još jedan. Sada posada misije STS-133 ima neplanirani odmor od još najmanje dva dana.

Posljednji let shuttlea Discovery kao da snalazi peh za pehom. U srijedu je krivac za odgađanje bila otkrivena neispravnost električne instalacije, u četvrtak je u Space Canaveralu nevrijeme davalo samo 20 posto vjerojatnosti da bi moglo biti povoljno za lansiranje pa su se i ti izgledi istopili, a 5. studenoga slijed lansiranja obustavljen je jer je gorivo, tekući vodik, za vrijeme punjenja spremnika počelo curiti na spoju između spremnika s tekućim kisikom i vodikom na lansirnoj rampi - i shuttlea. Da bi mehaničari uopće mogli otkriti kakve je naravi kvar i što brže ga popraviti potrebno je sav natočeni vodik kontrolirano spaliti.

NASA-ini stručnjaci objasnili su da je ponedjeljak zasad još jedini raspoloživi dan za lansiranje, a prvi sljedeći termin mogao bi biti tek krajem studenoga, ne pokažu li neki novi izračuni drukčije.

Komentara 11

GL
Glista
07:28 08.11.2010.

haha Ugo Ugo, nesto si ti stalno gorak prema amerima kao i tvoj imenjak u Venezueli, al znam da sam znas i da malo promislis i razmislis, da si napisao krajnju glupost. NASA ima garantiranih 19 milijardi dolara godisnje u sljedecih pet godina, i hebi ga ako je to tebi \"naja\", u mom kvartu to nije bas sitnis. NASA ce uskoro imati zavidan izbor lansera sposobnih dostave posade u orbitu: Boeingov CST-100 na Atlas lanseru, Lockheed Martinov Orion na Delta lanseru, SpaceDev\'s Dreamchaser na Atlas lanseru, te SpaceX Dragon na Falcon 9 lanseru. Space Shuttle je odsluzio svoje, lekcije su naucene, i vrijeme je da se ide dalje. Da podsjetim, Orion je jedini koji ce biti sposoban ici van Zemljine orbite - nitko osim Amera do sada nije uspio u tome. A sto Rusi imaju? Lete na tehnologiji od najmanje 50 godina, zicaju okolo partnere i financijere za Klipera al nitko ne grize jer Kliper ne nudi nista novo niti revolucionarno, i nemaju planova niti love za bilo kakve nove pothvate u svemiru (Angara ce biti sasvim prosjecna raketa u prvoj izvedbi, a sve ostale su samo nacrti na stolu) Kinezi su u znatno boljem polozaju financijski, no oni angaziraju Ruse i svoju spijunazu da dostignu ono u cemu tehnicki zaostaju. Trenutno smo na prekretnici potpuno nove \"igre\" u svemiru: Najmanje 2 privatne AMERICKE kompanije ce uskoro biti sposobne ponuditi let u svemir bilo kome, a jedan od musterija ce biti i NASA. I dok se ostale dve svemirske \"velesile\" gnjave i gombaju oko razvoja detalja slanja posade u svemir, Ameri ce to prepustiti komecijalnim pothvatima i koncentrirati se na ono sto su uistinu namjenjeni: istrazivanje i osvajanje novih granica. Ovdje niti nisam uracunao Amrecku vojsku, koja ima svoj svemirski program i koji je sam po sebi dalje i od civilnog programa (primjer: X-37, koji vec 6 mjeseci kruzi u orbiti). Ameri su najmanje 30 godina dalje od svih ostalih, a ako ne kuzis ovo sto sam napisao gore, onda jednostavno ne vidis \"veliku sliku\" i sto ona znaci.

UK
Ugo Kajvez
01:02 09.11.2010.

08.11.2010. u 07:28h Glista . \"A sto Rusi imaju? Lete na tehnologiji od najmanje 50 godina .... \" . --------------------------------------------------------------------------------------------------- . Amerofil, ...... otvori povjesne knjige i provjeri tko je bio PRVI u mnogim potezima u istraživanju svemira ...... Danass kad shuttle završi na smetlištu ameri će ovisitio rusima da njihove ljude dopreme do ISS -a. .....da ne velim primjer ..... . \"Each Atlas V rocket uses a Russian-built RD-180 engine burning kerosene and liquid oxygen to power its first stage and an American-built RL10 engine burning liquid hydrogen and liquid oxygen to power its Centaur upper stage. The RD-180 engines are provided by RD AMROSS and the RL10 engines by Pratt & Whitney Rocketdyne. ...................... dalje piše ................... In its 22 launches, from its maiden launch in August 2002 to August 2010, Atlas V has had a near-perfect success rate. On one flight, NRO L-30 on June 15, 2007, an upper-stage anomaly occurred when the engine in the vehicle\'s Centaur upper stage (američki motor) shut down early ......... . Ali ajde, uživaj u svom uvjerenju ....... have a nice day ..........

UK
Ugo Kajvez
22:43 06.11.2010.

Zadnji dani američkog civilnog svemirskog programa ....... naja love ....... ništa više ozbiljno niti značajno od njih ......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije