Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPJEŠNA MISIJA

Discovery se spojio s Međunarodnom svemirskom postajom

18.03.2009.
u 12:04

Američki raketoplan Discovery “usidrio” se sinoć u Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), na koju je uspješno dopremio solarna krila.

NASA je potvrdila da su se Discovery i ISS spojili na visini od 350 kilometara. Mike Fincke, zapovjednik ISS-a, kao prvi domaćin dočekao je svoje goste i zaželio im dobrodošlicu. U ISS-u će doći do promjene u sastavu ekipe koja rukovodi postajom i uživa u prekrasnom pogledu na Zemlju. Koichi Wakata zamijenit će Sandru Magnus koja nakon četiri mjeseca putuje kući. Wakata će tako postati prvi japanski astronaut koji je postao član misije ISS-a.

Nakon malog odmora i razgovora s kolegama u ISS-u, koji su se vjerojatno zaželjeli komunikacije, za astronaute slijedi teži dio akcije. Trebali bi montirati dva solarna krila duljine čak 35 metara, a njihova vrijednost procijenjena je na oko 300 milijuna dolara.

Discovery će u ISS-u boraviti osam dana i za to vrijeme njegovi će astronauti tri puta izaći i prošetati svemirskim prostranstvima. Nakon toga slijedi spremanje i povratak u krajeve gdje je tlo pod nogama ipak malo čvršće.

Svoju misiju Discovery bi trebao završiti do 26. ožujka, kad u ISS kreću novi “gosti”. Za tada je određeno lansiranje ruskoga svemirskog broda "Sojuz", kojim će dva nova člana doputovati u ISS-ovu posadu.

(mKm)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije