Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICE POTRESA

Dirljiva objava liječnice iz Siska: 'Nije više bilo kolica, ovo je tehničar koji evakuira pacijenticu'

Foto: Facebook
1/9
30.12.2020.
u 21:32

"Neki od njih imaju koronu, neki infarkt, neki nepokretni, svi uplašeni, i mi i oni..."

Facebookom se u srijedu navečer proširio status liječnice iz sisačke Opće bolnice dr. Ivo Pedišić. U prilično emotivnoj i iscrpnoj objavi slikovito je opisala novonastalu situaciju u bolnici nakon što je taj grad u utorak pretrpio snažan potres od 6.2 stupnjeva prema Richteru, a zdravstveni sustav se još nije ni oporavio od pandemije koronavirusa.

Potres je razorio Petrinju, Sisak, Glinu i brojna okolna sela, osjetio se u cijeloj srednjoj Europi, a iza sebe je ostavio 7 žrtava u Hrvatskoj pri čemu je najviše tuga izazvala smrt 13-godišnje djevojčice u Sisku.

VIDEO: Strašne scene iz Petrinje nedugo nakon potresa

Status liječnice Andree Lončar prenosimo u cijelosti i izvornoj verziji:

"Jučer nam je otišlo postrojenje za vodu na dijalizi, stradalo u potresu. Ne moram vam niti reći kako se pate naši dijalizni pacijenti i inače u životu. I bez potresa. Morali smo hitno organizirati dijalizu i prijevoz za cca 45 ljudi u dva dana. Neki od njih imaju koronu, neki infarkt, neki nepokretni, svi uplašeni, i mi i oni. A onda kreće lanac podrške, ljubavi i konkretne pomoći: Rebro otvara četvrtu smjenu dijalize, svi se angažiraju i dolaze od kuće, od profesora do specijalizanata, u Pakracu odmah otvaraju noćnu smjenu, pacijente i sestre čeka gozba (nekima i muka od kasnonoćnih finih obroka! 😊), nudi se smještaj (na kratko, duže vrijeme), Bjelovar nam danas cijeli dan prima pacijente, neke nemoćne prima u bolnicu, razočarani jer hoće učiniti više, KB Dubrava ostaje do 1h u noći uz Covid pacijente iz naše županije, primaju ih odmah sve u bolnicu "da se ne pate više prijevozom i da nama malo probaju olakšati".

Oni nama da olakšaju?! Zovu kolege iz Požege, Koprivnice, Zadra, Rijeke, nude konkretnu pomoć. Taxi Dudo, Zlatko voze svojim kombijima na sve te destilacije, sanitetski prijevoz zove i pita kuda koga treba voziti. A moje sestre sa dijalize i liječnici kao jedno, koordiniraju, zovu, planiraju, rješavaju, tješe, liječe, pišu, šalju, predlažu, realiziraju... Odmah dolaze majstori iz Medilaba, treskaju se zajedno sa nama, bježe kroz hodnik van dok se ne smiri malo, u dva dana popravljanju aparaturu i postrojenje. I eto, od sutra ćemo akobogda biti jedini kompletno funkcionirajući odjel u bolnici. Jedini! Ne znam da li zbog toga bila sretna ili beskrajno tužna.

VIDEO: Iz Slovenije su poslali veliki broj kamiona i strojeva za pomoć teško stradalim područjima

A vani kaos, lete helikopteri, Petrinji (bolnica) se evakuira, kolegice ostaju bez domova, griju se uz otvorenu vatru kroz noć, hrpa kola hitne pomoći, volontera, zgodnih dećki iz raznih sportskih klubova (nisam slijepa kod zdravih očiju 😜), dolazi hrana, voda, moji medicinari sa svih odjela ostaju koliko treba, posvuda popisi sa pacijentima, kuda tko ide, u grlu knedla, ponos do neba, a s druge strane čisti ljudski očaj. U ova biblijska vremena je lako naći dobre ljude. Ovo gore su moja braća i sestre u nevolji (barem dio ovih koji su na fejsu, ima ih naravno puno više, možda sam nekoga i preskočila). 😊🤗 Ovo na slici je tehničar Kiki koji evakuira pacijenticu sa odjela gastre. Više nije bilo kolica, a mršavi vrijedni dečko se u trenu pretvorio u pravog superjunaka", napisala je liječnica Lončar. 

Jučer nam je otišlo postrojenje za vodu na dijalizi, stradalo u potresu. Ne moram vam niti reći kako se pate naši...

Posted by Andrea Lončar Ex Sović on Wednesday, 30 December 2020

 

Ključne riječi

Komentara 11

MA
Matrix5
23:19 30.12.2020.

Svaka cast ljecnicima,tehnicarima i med osoblju,lavovski obavljaju svoj posao.Sad je red na vladi rh da im podignu place

KN
knickers
22:18 30.12.2020.

Ajte ne serite više

Avatar crazy_bat
crazy_bat
23:22 30.12.2020.

Meni samo nije jasno, gdje si ti od pustog posla stigla pisati statuse po Facebooku!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije