Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki događaj


Dirljiv ispraćaj mladunaca na prvi pravi let na slobodi

rode
Nikola Čutuk/PIXSELL
18.07.2012.
u 19:00

Nakon dvadeset dana rode čeka veliki životni ispit – selidba s jatom na jug Afrike

Četiri mladunca bijele rode iz travanjskog i svibanjskog legla zagrebačkog Zoološkog vrta u Parku prirode Lonjsko polje u srijedu su puštena na slobodu.

Šetnja pa uzlet

Ptice su na prostranom pašnjaku uz prvo europsko selo roda Čigoč najprije provjerile svoje letačke sposobnosti. Čim su puštene iz kaveza, dvije mlađe rode odmah su poletjele i napravile nekoliko krugova u zraku kao da ne vjeruju da za njih više nema letačkih ograničenja. Dvije starije najprije su se oprezno prošetale, poletjevši metar-dva, da bi se nakon desetak minuta i one podigle u visinu i izgubile u prostranstvu polja.

Taj prizor neočekivanog povećanja vlastite populacije sa sigurne udaljenosti promatralo je i nekoliko tamošnjih roda. Stručnjaci Zoološkog vrta i nadzornici Parka prirode sigurni su da će mlade rode za 20 dana biti spremne za seobu s većim jatom prema južnoj Africi. Preostalo će vrijeme rode iskoristiti kako bi ojačale i potpuno spremne krenule na put od desetak tjedana i do 6000 kilometara, svoj najveći životni ispit.

– Sukladno našoj zadaći da jačamo populaciju ugroženih vrsta životinja, već sedmu godinu puštamo mladunce bijele rode na slobodu. Čim dovoljno stasaju da napuste roditeljsko gnijezdo, naši ih zoolozi pripremaju za put na slobodu. Dosad smo tako pustili 20 prstenovanih zagrebačkih roda, čiji početak života u divljini prate nadzornici Parka prirode. Trenutak kad mlade rode polete u prirodi za nas je veliko uzbuđenje – kaže zoologinja Zoološkog vrta Andrea Bračko.

Što bolja priprema

Zaposlenici javne ustanove Park prirode Lonjsko polje nastoje rodama omogućiti što bolje uvjete života pred veliki put. Budući da u Lonjskom polju živi trećina od ukupno 1300 parova roda u Hrvatskoj, obaveza je mnogo. Kako kažu voditelj infocentra u Čigoču Davor Anzil i stručni suradnik Dražen Ištvanović, gradnja podložaka za gnijezda na krovovima samo je jedna od zadaća. Budući da ih rode dobro prihvaćaju, u Čigoču su ove godine 32 para (gnijezda) roda, četiri više nego lani. Sudeći prema prstenovima, među njima je i nekoliko zagrebačkih roda koje su se vrlo dobro prilagodile životu na slobodi.

Komentara 2

AU
autoritet
19:21 18.07.2012.

Sretno!

VI
Vito
08:23 19.07.2012.

Dosad smo tako pustili 20 prstenovanih zagrebačkih roda, čiji početak života u divljini prate nadzornici Parka prirode. Sudeći prema prstenovima, među njima je i nekoliko zagrebačkih roda koje su se vrlo dobro prilagodile životu na slobodi. Baš sam htio postaviti pitanje: gdje su rode puštene prijašnjih godina, a ono na kraju članka odgovor... Istina, manje od polovičnog, manje od točnog, no, barem nagađaju da ih se nekoliko vratilo... Toliko o radu nadzornika Parka prirode...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije