Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zla kob

Direktor Voda pod istragom: Namjestio posao i dobio safari

\'namibia1_nnn_unu_180311\' Jadranko Husarić
Foto: Arhiva VL
1/4
19.03.2011.
u 11:29

Rekli su da je to bilo "stručno savjetovanje Hrvatskih voda", a on lovio životinje.

Glavni direktor Hrvatskih voda i jedan od vodećih haesesovaca Jadranko Husarić pod istragom je USKOK-a zbog sumnji da mu je safari u Namibiji platila tvrtka Proning DHI, koja dobiva poslove od Hrvatskih voda. Večernji je list u posjedu fotografija Husarićeva boravka u toj afričkoj zemlji na kojima se slikao sa životinjama koje je odstrijelio na safariju.

Na jednoj od tih fotografija je i Zoran Crneković, direktor tvrtke Vodoprivreda Lonja – Zelina, koja inače dobiva poslove od Hrvatskih voda.

Prema našim informacijama, Husarić i Crneković vrlo su bliski prijatelji, obojica Dugoselci.

Treća osoba koja je s Husarićem i Crnekovićem bila na safariju u Namibiji je, doznajemo, Božidar Deduš, koji je preko svoje tvrtke Proning svima platio lov u Africi. Proning pak često od Hrvatskih voda dobiva poslove savjetovanja, analize i projektiranja.

Još čekaju trofeje
Trojka je prikazala odlazak na safari kao odlazak na stručno savjetovanje o vodama te posjet namibijskim vodama! A Namibija je poznata kao zemlja koja ima velikih problema zbog nedostatka vode!

Da stvar bude gora za Husarića, na egzotičnom safariju bio je od 1. do 9. lipnja 2009. godine, a to je bilo uoči velikih poplava koje su te godine poharale dobar dio Hrvatske.

Usto, direktor državnog poduzeća otišao je na safari u Afriku u jeku ekonomske krize u Hrvatskoj.

Deduš si je pri tome preko svoje tvrtke isplatio i dnevnice za taj put, a Husarić je uzeo godišnji odmor.

Kako doznajemo, istražitelji USKOK-a iz turističke agencije preko koje je Husarić s društvom išao u Namibiju izuzeli su dokumentaciju koja pokazuje da je Husariću i društvu akontaciju za taj put platila Deduševa tvrtka, i to 500 eura svakome.

Koliki su bili ukupni troškovi tog safarija, još se istražuje jer je sistem kod lovnog turizma uglavnom takav da se svi troškovi u vezi s lovom plaćaju izravno vlasniku lovišta nakon lova. Akontacijom se potvrđuje lov i zakazani termin.

Husarić je strastveni lovac, a prema dobro upućenima u zbivanja u Hrvatskim vodama, nije jedini iz te državne tvrtke koji voli poći u lov na divlje životinje.

Navodno se ekipa iz Hrvatskih voda često upušta u taj način zabave, a na safariju u Namibiju su se, sudeći prema fotografijama, jako dobro zabavili, a slikali su se uz svaku životinju koju su odstrijelili. Trofeji im pak tek trebaju biti isporučeni.

Namibija je jedna od najomiljenijih destinacija za europske lovce.

Prema cjenicima turističkih agencija, primjerice, pet dana lova u Namibiji bez prijevoza do te zemlje, s punim pansionom te uključenih osam trofeja, stoji oko 3000 eura.

Husarić pak tvrdi da je troškove svog puta i boravka u Namibiji osobno podmirio.

Pri tome napominje da je lovac od 1971. godine i da mu je, kako kaže, naravno, bila želja otići u Namibiju.

Nisam bio u Namibiji
– Otkad sam ja generalni direktor Hrvatskih voda, a to je od veljače 2008. godine, meni osobno nitko nije plaćao turistička putovanja niti lovački turizam – tvrdi Husarić.

Zoran je Crneković, kad smo ga nazvali i pitali za safari u Namibiji, najprije rekao da nikada nije bio u toj zemlji.

Nakon što smo mu kazali da smo u posjedu fotografija na kojima su on i Husarić, Crneković je promijenio priču.

– Dobro, bio sam. Pa što? To je bilo prije nekoliko godina i ne sjećam se svih detalja – rekao je.

Tvrdi da put u Namibiju nije plaćen s računa tvrtke Vodoprivreda Lonja – Zelina, nego je "svatko sebi platio put iz svog džepa".

– Nikada nismo platili put dužnosnicima Hrvatskih voda. Mene je osobno taj put stajao oko dvije tisuće eura, a ostali smo sedam ili pet dana... Ne sjećam se točno – tvrdi Crneković.

Zamolili smo ga da nam pošalje račun da otkloni svaku sumnju da je provod u Namibiji plaćen s računa tvrtke.

– Nisam u prilici dalje govoriti. Vozim... Nazovite me u ponedjeljak – rekao je.

Komentara 74

RA
rasplinjač
12:50 19.03.2011.

mater im jebem, a meni naplačuju porez na dim.....500 kn godišnje ni luk jeo ni luk mirisao....lako je tako biti pametan a još lakše rastrošan...sve pred zid

LI
Lisnjak
16:36 19.03.2011.

Iznenadjenje bi bilo kad bi USKOK otkrio postenog direktora.

OB
-obrisani-
12:27 19.03.2011.

Blago nama kada nam Čačić dođe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije