Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LUSTRACIJA
Povratak na članak

Ni trener s dopinškom aferom iz DDR-a ne može sa sportašima na Olimpijadu

Direktor Njemačkog Ureda za istraživanje Stasija održao je predavanje u organizaciji Večernjeg lista

Komentari 23

Avatar hrvoje horvat
hrvoje horvat
19:35 07.09.2015.

Još su veću ulogu odigrali mediji i javnost. Pažljivo su bdjeli nad time da neki bivši komunistički agent ne bi dobio posao u državnoj službi.Kod nas je kontra. Prvo su udbaši zauzeli medije i bdiju nad krepanom jugoslavijom.

VL
Avatar TvojUjko
TvojUjko
19:14 07.09.2015.

Upravo baš tako kako kaže, Njemačka je imala tu sreću da je samo njen jedan manji di bio pod komunizmom DDR, dok su u Hrvatskoj komunjare ušle i u seoska imanja.

VL
NE
neos
20:16 07.09.2015.

Hrvatska je još uvijek u totalitarnom režimu, zato je lustracija potrebnija nego kisik. Da je tome tako dokaz je što glavni trg u HR nosi ime totalitarnog megazločinca i monstruma tita. A i situacija oko nacionalne nogometne vrste u nogometuu je školski primjer zašto provesti lustraciju. Lustracija je putokaz u budućnost zemlje koja je bila pod komunističkom okupacijom. Naravno, ako ta zemlja želi imati budućnost.

VL
Avatar STRIKOMAN
STRIKOMAN
03:53 08.09.2015.

Lustracija da, ali kao je provesti? Sa ovima na vlasti ili sa onima koji se tako rado vide uskoro na vlasti, teško ili gotovo nikako. Čekati da prirodno poumiraju ili da jednostavno odumru bivši nositelji vlasti, ali dobro izdrilani omladinci i omladinke već sada obnašaju vlast. Znači, mi rvatine smo u tzv. vrzinom kolu, a izlaz je Bregana, barem za sada.

VL
TV
tv5378
07:41 08.09.2015.

I sto,sve ovo ima veze s nasim mlatimudanima koji se ne daju s pozicija(pravno stecenim) ni za zivu glavu?

VL
ST
Stipeprof
04:42 09.09.2015.

Je li se lustracijom trebalo zabraniti političko djelovanje čovjeku koji je bio politički komesar, general Jugoslavenske narodne armije, komunist, direktor fudbalskog kluba "Partizan" i direktor Instituta za historiju radničkog pokreta?

VL
PE
pessimus
19:28 07.09.2015.

kod nas bi došlo do paradoksa. lustratori bi morali sami sebe lustrirati. a toliko pak nitko nije blesav.

VL
Avatar mr.sc.Vaso
mr.sc.Vaso
11:26 08.09.2015.

Da se tako nešto provede kod nas HDZ bi se raspao sutra...

VL
UN
unbekant
09:32 09.09.2015.

A kako to da Merkelova(rodjena DDR-vka) moze biti premijerka Njemamcke,tu nesto drugo smrdi,a ne fora odaklesi i gdjesi rodjen………………….

VL
Avatar nekakav
nekakav
11:11 08.09.2015.

a li treneri koji su vodili dopingirane američke, engleske i njemačke, francuske atletičare, smiju na olimpijade? smiju, naravno da smiju. samo oni, 'istočni,' su lopovi, i njih treba proganjati. samo ovi sa zapada, su pošteni i bolji od svih drugih.h. to je samo nastavak hitlerove politike o jednoj superiornoj rasi. pa nije ni slučajno da se baš u njemačkoj rade emisije o ruskim dopingiranim sportašima. kao da amerikanci su rođenjem postajali super atlete! to što ih lijepi dio umire zbog zatajenja srca, bubrega, jetri, nikom ništa. sve ovo smrdi. ispada da su sportaši na zapadu djevice marije, a ovi sa istoka lopovi nadrogirani. a znamo da je baš suprotno. carl lewis danas ne bi ni započeo utrku, kolko je on imao u sebi kojekakvih preparata. samo što e to onda nije ni testiralo, a ono što se testiralo je bilo dugi niz godina poznato. a za nove stvari nisu bili obvezni testovi, mada se sumnjalo da ih 'neki' koriste. ti neki su ovi sa zapada, jasno. pa gdje je farmaceutika najjača? ne valjda u keniji! lustracija kod nas ne bi imala smisla. niti jedna osoba starija od 50 godina ne bi mogla obnašati nikakve funkcije. svi su oni bili u organizaciji, na ovaj ili onaj način. baš bi nam sada trebali ovakvi problemi, da idemo provjeravati tko nas se prijavljivao, davao informacije o nama... dosta nam je bio i onaj famozni registar branitelja. što meni znači da je moj poznanik skupio preko 2.000 dana u borbenom sektoru, kad znam da nije nogu maknuo s kućnog praga?

VL
DR
dravskimornar
16:01 08.09.2015.

Zanima me dali je Njemačka provela lustraciju poslije drugog svjetskog rata.Dali su dobili zabrani svi pripadnici SS divizije kojih je bilo cca 230 000 koji su bili dobrovoljci Hitlerove partije i kojima je zapovijedao Himmler.Uz njih imamo još 200 000 SS pripadnika drugih nacionalnosti.To nisu bili ljudi koji su mobilizirani,već provjeren kadar koji je učinio najviše pokolja u 2 sv.ratu. Činjenica je da lustracija nije provedena,već su svi pušteni kućama,kao i obični vojnici Wehrmachta,a samo su zapovjednici kažnjeni smrću ili zatvorskim kaznama,i u svih 70 godina nove Njemačke,isti ti pripadnici SS,bavili su se politikom,i radili u državnim službama,isto tako i u Austriji.Najbolji primjer je Kurt Waldheim,predsjednik Austrije,i Glavni tajnik UN,kojeg je i Ante Pavelić odlikovao,te kojem su sve zapne zemlje i SAD-a zabranili ulazak,kada je otkriveno da je bio časnik Wehrmachta.Toliko o lustraciji i pravdi.

VL
Avatar obrezani-hassan
obrezani-hassan
19:46 07.09.2015.

tvorac današnjeg ustava RH vladimir šeks bio je ni manje ni više javni tužitelj bivšoj jugoslaviji,nije čudno da imamo bananu držau sa nikakvim zakonima (tj imamo zakone koje koriste samo lopovima),da smo njega lustrirli pred 25 godina možda bi bilii malo bolja država danas

VL
Avatar obrezani-hassan
obrezani-hassan
19:21 07.09.2015.

njemačka i Hrvtaska nemaju istu situaciju,u Hrvatskoj je glavnina iz SKH početkom devedesetih prešla u HDZ jer su osjetili da će ta stranka desetak godina suvereno vladati državom i zato su se sklonili u tu stranku znajući da im nitko neće nauditi

VL
AN
anticenzura
19:37 07.09.2015.

Kada se govori o Hrvatskoj totalitarnoj proslosti treba dobro paziti o cemu se govori. Naravno da obrazovan covjek zna sta se podruzmjeva pod totalitarnIm rezimom, i sto nema blage veze sa SFRJ -Jugoslavijom. Totalitarni rezimi su bili nacizam, fasizam i Staljinizam. Totalitarni rezim je bila Paveliceva NDH, nacifasisticki satelit, a bivsa drzava nema veze s nikakvim totalitarizmima. Za medjunarodnu akademsku zajednicu je tako, za sve povijesnicare i sve ozbiljne znanstvenike, za sve skolske udzbenike na svijetu, tako da ne treba brkati pojmove i trkeljati o totalitarizmima tamo gdje ih nema. Samoupravni socijalizam je jedna vrsta direktne demokracije, to pise u svim wikipedijama, i to se uci na svim univerzitetima politickih nauka, tako da ta ekonomska doktrina, unikat u svijetu koju smo imali, nema nikakve veze s kamunizmom, a kamoli s totalitarnim rezimima. Komuniste na Vlasti kao politicku stranku su birali gradjani, radi vanjske politike i radi sigurnosti zemlje, obzirom da smo imali decke iz ustaske emigracije koji su stano vrsili atentate po drzavi, i koji se nisu mogli pomiriti sa sudbinom da su izgubili rat, i da su im gradjani jasno i glasno rekli da oni nece s njima. Narod je sam izabrao upravo takvu drzavu kakva je bila, s takvim politickim sistemom kakav je bio, i s tim ljudima na Vlasti koji su i bili. Tako da je presmijesno stalno trkeljati o toboznjim rezimima i diktaturama, kada to nema veze s pameti. Samo za ovu sacicu neistomisljenika je narod zivio u totalitarnom rezimu, posto nisu mogli razvaliti drzavu, a za sav ostali normalan i obrazovan svijet nije. Toliko da se ne lazemo. Nijemci neka ciste smece u svojoj kuci, i neka ostave nase gradjane u miru. Stalno nam se kace kroz citavu povijest.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.