Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Direktor MMF-a uhićen zbog pokušaja silovanja

Dominiquea Straussa-Kahna prijavila sobarica u hotelu. Šef moćne financijske institucije uhićen je u avionu 10 minuta prije polijetanja te je pritvoren. Prema policiji, apartman je napustio u žurbi
15. svibnja 2011. u 09:07 230 komentara 11 prikaza
Dominique Strauss-Kahn
Foto: AFP
Pogledajte galeriju 1/4

Izvršni direktor MMF-a u nedjelju se u Berlinu trebao sastati s Angelom Merkel, u ponedjeljak je u Bruxellesu s ministrima financija EU trebao spašavati Grčku i Portugal. No završio je kao osumnjičenik za seksualno nasilje. Dominique Strauss-Kahn uhićen je u subotu u 16.40 na aerodromu J. F. Kennedy u avionu Air Francea samo 10 minuta prije nego što će poletjeti za Pariz, a sve zbog prijave sobarice da ju je pokušao silovati u hotelu Sofitel. Prema New York Timesu Strauss-Kahn se nije opirao uhićenju te je iz aviona u odjel za seksualne prijestupnike u Harlemu prepraćen bez lisičina na rukama.

Borba za gaćice

O drami u kojoj je uništena karijera šefa MMF-a i izglednog novog predsjednika Francuske, najiscrpnije je izvijestio NY Times. 63-godišnji Strauss-Kahn oko 15.30 izišao je iz kupaonice u svom superluksuznom apartmanu u kojem noćenje stoji 3000 dolara. Uto je naišao na 32-godišnju sobaricu, koja je policiji izjavila da joj je bilo rečeno da počisti apartman u kojem više nije trebalo biti nikoga. Prema izjavi sobarice, Strauss-Kahn je, onako gol, nasrnuo na nju, odvukao je iz predvorja u spavaću sobu, prema Reutersu čak i zaključao vrata, te ju je bacio na krevet. Nakon kraćeg hrvanja, žena je pobjegla, no on ju je sustigao kod kupaonice i opet nasrnuo. CNN navodi detalj da se u tom trenutku pokušavao probiti kroz njeno donje rublje. Mlada se sobarica opet otrgnula, istrčala iz povećeg apartmana i obavijestila svoje kolege, koji su pozvali policiju. O kome je riječ postalo je jasno tek po dolasku policije.

Cirkus i katastrofa

NY Times je citirao glasnogovornika policije koji je rekao da je Strauss-Kahn u apartmanu “ostavio mobitel i još neke predmete”.

– Čini se da je otišao u žurbi – zaključio je i dodao:

– Da su policijski službenici do aviona došli samo 10 minuta kasnije, on bi već bio na putu za Francusku.

Strauss-Kahnu predstoji sudski postupak zbog pokušaja silovanja, nezakonitog oduzimanja slobode i kriminalnog seksualnog čina. Od 1997. do 1999. bio je francuski ministar financija. MMF vodi od 2007., i to kao čovjek kojega je podupro francuski predsjednik Nicolas Sarkozy. Očekivalo se da će dugogodišnji član Socijalističke partije biti predsjednički kandidat stranke na izborima 2012. Francuski Journal de Dimanche u posljednjoj mu je anketi davao veliku prednost na izborima. Njegova stranačka kolegica Ségolène Royal vijesti o uhićenju prokomentirala je kratko kao “potresne”. Njegov je odvjetnik u Francuskoj pak rekao da tek treba vidjeti stoji li iza svega provokacija te da je neophodno izbjeći “medijski cirkus”.

– To je katastrofa za našu zemlju i francuski imidž. On je ipak šef MMF-a – izjavio je za AFP potpredsjednik konzervativnog UMP-a Renauld Muselier.

Cirkus i katastrofa još su i veći, jer se procjenjuje da će ovaj skandal otežati izlazak pojedinih zemalja EU iz krize. Strauss-Kahn je inače već imao seksualni skandal 2008., kada je otkrivena njegova veza s kolegicom iz MMF-a. U stranci su mu inače znali predbacivati to što je kao socijalist preuzeo tvrdu kapitalističku instituciju, ali i stil života noseći, primjerice, odijela od 10.000 dolara.

VIŠE PUTA ZABRANJENI
Masoni su u Hrvatsku došli u 18. stoljeću, a trenutno ih je 800
Valamar
Dobar posao u Valamaru
Ako volite ljude, kao animator u hotelu uopće nemate osjećaj da radite. To je posao mojeg života
 • @rea:

  Za fr. socijaliste zaista težak udarac. Na veselje Sarkoziju. Ako je kriv, neka ga osude. Ali iznenadjuje da bi čovjek čija je plaća šestocifrena riskirao reputaciju i predsjedničke izbore nasrtanjem na jednu sobaricu. S novcima koje ima može sebi priuštit\' ... prikaži još!' priličan izbor žena.

 • -obrisani-:

  Ovakvi likovi daju svom pobratimu Rohatinskom nagrade ! ================================================ Da li se ovaj sonma pali i na muškarce ? Rohatinskom bi trebalo malo duže da mu objasni da nije TOPLI ;)

 • Avatar Čobanković ( mlađi )
  Čobanković ( mlađi ):

  Da u Hr silujeje neku curicu,,takav močnik dobio bi promaknuće,al ebiga u naprednim zemljama se ide u zatvor ćim nešto ukenjaš ,pa makar bio i sam Bog Isos Krist