Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBA TJEDNA: DR. VEĆESLAV BERGMAN

Direktor koji nije znao igrati kao političar

09.01.2009.
u 14:20

Dr. Većeslav Bergman sam sebe već doživljava kao bivšeg direktora HZZO-a. Jedni uz njegovo ime lijepe sintagmu “prve žrtve zdravstvene reforme”, drugi ga opisuju kao pravog zagrebačkog gospodina, a za treće je čovjek koji je u pet godina na čelu HZZO-a puno učinio u toj financijskoj instituciji i koji izvanredno dobro poznaje zdravstveni sustav i njegove financijske probleme.

Većeslav Bergman, ili Veno, kako ga zovu prijatelji, doista je sve to. Mnogi se danas pitaju kako je i zašto puknulo između dva istinska stara hadezeovca koji su bili na istom, teškom zadataku osmišljavanja za većinu najprihvatljivije varijante reforme zdravstva i provedbe u praksu. “Milinović je prgav, a Bergman je takav kakav jest.

Nisu se našli pa je najbolje da se raziđu”, rekao nam je ovih dana jedan njihov zajednički prijatelj dodajući i to da krivnju za razlaz dijele popola. Bergman nije toliko razočaran što odlazi iz HZZO-a – napokon, i mandat mu je na samome kraju – već je povrijeđen nedvosmislenim medijskim porukama iz kojih je jasno iščitao da više ne igra kao ministrov čovjek.

Intimno mu je zadovoljstvo što mu se u tom trenutku mobitel užario, ne samo od novinarskih nego i poziva mnogih koji žale zbog njegova odlaska, na što im Bergman odgovara: “Pa nisam umro.” Priznaje i to da već ima ponuda za neke druge poslove. Je li to nagovještaj potpunog napuštanja državne zdravstvene službe, pokazat će vrijeme.

Što je Venu Bergmana koštalo funkcije? Bolji poznavatelji prilika sjetit će se da je barem jednom, prije koju godinu, bio pred ozbiljnim odlaskom, točnije, smjenom, zato što je pred novinarima izjavio da za normalno funkcioniranje zdravstva manjka nekoliko milijardi kuna. Toliko je isprovocirao premijera Sanadera i ministra financija Šukera da su ga tjednima držali pod hladnim tušem.

Situacija se smirila, no došla je nova – novi medijski istup, u kojemu mu je na suprotnoj strani bio voditelj tzv. Koordinacije pobunjenih liječnika dr. Malnar, kojemu se Bergman nije energično suprotstavio i argumentima branio reformu primarne zaštite. Navodno je to Milinoviću strašno dignulo tlak pa Bergman, koji kao prvi čovjek HZZO-a predstavlja instituciju, postaje oličenje za neke, po ministru zdravstva, neodrađene poslove prema obiteljskoj medicini, pa time dijelom i krivac za otpore u provedbi reforme. Većeslav Bergman govorio je da on nije političar i da ne može funkcionirati kao političar.

Činjenica je da nikad nije bio posve svjestan težine i značenja vlastite javne riječi, koju je izgovorio kao direktor financijske institucije kroz koju prolaze milijarde kuna. I kada bi nešto rekao bez ograničenja i rezerve, i kada je nešto trebao reći, a to nije učinio.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije