Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iznio pet točaka
Povratak na članak

Direktor kineskog Centra za prevenciju bolesti: Najveća pogreška vam je što ne nosite maske

George Gao je tako iznio pet koraka koje je Kina poduzela, koje su potrebne, a iz kojih druge zemlje mogu učiti.

Komentari 42

DU
Deleted user
09:25 29.03.2020.

Ovo je vrijeme preispitivanja. Vrijeme kada svi možemo postati bolji. Vrijeme kada možemo početi cijeniti vlastiti proizvod. Vrijeme kada možemo reorganizirati svoju poljoprivredu. Pa tako i organizirati i svoju proizvodnju maski. Da ih se može besplatno dijeliti. Teška, ali poticajna vremena.

VL
KM
Kmicanakreku
09:25 29.03.2020.

Najveca greska je to kaj nismo svim kinezima zabranili ulazak u EU vec u 12 mjesecu prosle godine.

VL
GE
gemist
10:01 29.03.2020.

Komentirao bi samo nešto u vezi tih zaštitnih maski.To nije samo psihološki nego pošto se virus prenaša kapljično svrha im je da barem štitimo ostale,ne sebe,da ak baš kihnem,ne moram biti zaražen,možda me zasvrbio nos da te kapljice ne prenesem na nekog drugog ili sam u dućanu pa sam kihnuo na npr.kutiju s keksima.Dokazano je da virus može preživjeti na aluminiju npr.do 8h,na zlatu,srebru,plemenitim metalima i manje,ambalaža se ipak ne radi od toga,na drugim materijalima od 3-8dana.Ove maske kaj nose ljudi,one zelene ili platnene imaju samo svrhu da se ne šire kapljice okolo.Vjerojatno niste obraćali pažnju na to,a ja jesam malo se u to razumijem,ovi naši političari na TV ili u novinama,većina, nose maske s ventilom i oznake FFP3.To je jedina maska koja može zaštititi od virusa jer virus je veličine 1,2mikrona dok ta maska ima pore ili recimo rupe veličine 0,02mikrona,znači manje.Na poslu sam po potrebi,a i dok smo ih imali koristili kao zaštitu maske tipa FFP1 i FFP2 ovu nisam ni vidio.Ova FFP2 ima "rupu" 3mikrona,znači virus je 2,5 puta manji.Ovisno o kakvom poslu se radi,jako je teško raditi pod takvom maskom,do pol sata,mora se skinuti,nemreš disati,pogotovo ak je vrućina,no za otiči u dućan na pol sata je dosta.Nosite maske ak ih imate,ne štitite sebe,ali štitite druge.

VL
Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
11:19 29.03.2020.

Hrvatski brain-znanstvenici koji nikada nisu liječili plućne bolesnike niti dežurali uz njihove krevete rekli su da se radi samo o gripi. Njih su preuzeli dijelom i političari, pune su novine jednih i drugih. Rijetki infektolozi i epidemiolozi bili su uu punom oprezu. Vrijedni, svaki dan uz krevete bolesnika i uz laborante. Nije se radilo o gripi već o upali pluća koja bi došla kao posljedica napada koronavirusne infekcije. I danas nas ekipa brain-znanstvenika bombardira učenim tekstovima o bolestima koje nisu nikada liječili. Uskoro očekujem i ekonomiste koji nisu nikada vodili niti kiosk da bombardiraju sa savjetima što učiniti, kome uzeti i potrebama da se političkom vrhu ali i kriminalcima koji su upropastili Hrvatsku svakako ne dira što su jamili. Jer takvi su zakoni. Hrvatski. Uz genijalnu misao, tko je jamio, jamio!

VL
DU
Deleted user
11:49 29.03.2020.

A što kaže vrhunski epidemiolig dr sc Goranko Fiźulić? Već neko vrijeme nismo čuli. U početku je svakodnevno bio po portalima, tv emisijama govoreći o zdravstvenim temama.

VL
Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
09:27 29.03.2020.

Maske ? Ovo je čista glupost ! Maske trebaju nositi samo liječnici jer su u bliskom kontaktu za sve ostale distanciranje je sasvim dovoljna mjera . Između ostalog “maska” ima svoj vjek trajanja ( nekoliko sati ) a nakon tog samo radi štetu !

VL
AA
aabbcc
22:44 29.03.2020.

Maska je 10-20 kn a test 20-100 eura pa gdje je tu ekonomija. Maskom prvi stiti drugog i obrnuto a testom uhvate nekoga ko je bio u kontaktu sa cijelom kafanom pa se ti misli gdje je otisao narod bez maski.

VL
Avatar bimbopus
bimbopus
06:55 30.03.2020.

zaštiti druge od sebe , to je najsvrsishodnije i jedna od najvažnijih mjera u takvom trenutku kada je zarazna bolest na pohodu .olest na pohodu .

VL
ST
stefj
09:19 29.03.2020.

Hm, kada bi ih bilo za kupiti, građani bi vjerojatno i nosili zaštitne maske, makar to bilo samo psihološki... Osim što ih nema, kod nas se govori da bi maske trebali nositi uglavnom zaraženi, no ono što se izbjegava govoriti jest da je vjerojatno zaražen puno veći udio populacije. Podaci iz Italije i zadnje iz Austrije govore da čak 95% nositelja virusa nema apsolutno nikakve ili vrlo blage simptome... Inače, Kinezi od početka pokušavaju naći i cjepivo i lijek i testove, no ipak su Amerikanci prvi napravili testove koji unutar par minuta daju rezultate. NIšta nisu donijele milijarde uložene u Kini, još manje u birokratiziranoj EU, opet su Amerikanci ti...

VL
Avatar Asterix
Asterix
11:10 29.03.2020.

Nedostatak jednostavnog proizvoda na tržištu odnosno maski je glavni razlog strogih mjera uvedenih od strane vlasti. U jeku krize Kinezi nisu imali dovoljno ni za sebe. Naravno da nitko nije mogao predvidjeti ovako nešto. Za dio svijeta koji je u izolaciji trebalo bi proizvoditi 5-6 milijardi komada dnevno. Nedostatak super jeftinog prozvoda koštat će nas velike ekonomske depresije.

VL
PV
prcko.vita
09:17 29.03.2020.

Ja to govorim već dva mjeseca, svi bi trebali nositi maske i rukavice, i na svakom ulazu treba biti kontrola temperature, ako netko ima povišenu temperaturu odmah karantena 14 dana. To sve rade i Kini.

VL
TH
TheOA
10:04 29.03.2020.

Sad ce gospon Capak, s maskom na faci, reci kako to nije istina j kako je to promaseni pristup. Ipak je bitno da nam se ministar obrane obrani od korone prije ostalih gradjana! Pa makar i sa maskom okrenutom naopacke! :-) :-) :-)

VL
DU
Deleted user
09:08 29.03.2020.

Drzava je trebala podijeliti zastitne maske svim gradjanima, no eto, nema se, lovu pojeli hdz-ovi crni fondovi.

VL
Avatar pop-kosic
pop-kosic
09:37 29.03.2020.

Najbolje da popovima prepustimo koronu.ionako jedan pop vrijedi kao deset medicinskih sestara

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.