Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlučivanje u EU

Direktna demokracija uvedena i u zakonodavnu praksu EU

pitka voda
pixsell
15.02.2013.
u 00:01

Kroz Europsku građansku inicijativu građani imaju mogućnost predložiti pravni akt koji će vrijediti u cijeloj EU. Da bi stupio na snagu potrebno je sakupiti milijun potpisa iz najmanje 7 država članica

Direktna demokracija sve je češći zahtjev, u recentnoj europskoj povijesti uglavnom vezan uz društvene potrese i promjene. Prošle godine je direktna demokracija uvedena i u EU zakonodavnu praksu – prvenstveno kao odgovor na sve glasnije kritike o demokratskom deficitu unutar Europske unije. Europska građanska inicijativa (European Citizen Initiative-ECI) je prvi transnacionalni, direktno demokratski mehanizam u povijesti EU koji omogućuje građanima da predlažu pravne akte i tako uvode promjene.

Građani širom svijeta razočarani u reprezentativnu demokraciju i svoje predstavnike, traže direktniji način da se njihov glas i volja čuje. U Europskoj uniji ovaj je problem postao gotovo akutan – europsko građanstvo kao koncept postoji samo na papiru, europska administracija je za većinu građana slabo razumljiva i teško dostupna, a kriza eurozone produbljuje razočaranost u institucije kao i jaz između država centra i periferije. Sve glasnije kritike demokratskog deficita u EU, navele su Europsku komisiju (EC) da  u Lisabonski ugovor ugradi različite mehanizme koji trebaju pojačati participaciju građana. Kao najvažniji, ECI ima mogućnost približiti Europu svojim građanima tako što će omogućiti izravan kanal kojim će njihovi glasovi stizati do Bruxellesa.

Kroz Europsku građansku inicijativu, koja je stupila na snagu 1.4.2012., građani imaju mogućnost predložiti pravni akt koji će vrijediti u cijeloj EU. Potreban je milijun potpisa iz najmanje 7 država članica, a inicijative se mogu odnositi samo na ona područja nad kojima EC ima nadležnost. Trenutačno je aktivno 10-ak inicijativa, a još nijedna nije dobila priliku da postane legislativom, budući da samo proces sakupljanja potpisa traje godinu dana. Pravo na vodu kao jedna od najuspješnijih pokrenutih inicijativa u trenutku pisanja ovog teksta ima već  953,942 potpisa. Ona traži od EU da prepozna vodu kao ljudsko pravo i kao esencijalnu javnu uslugu koja treba biti dostupna svima. Svim građanima treba biti omogućena čista pitka voda i kvalitetna kanalizacija, a ovaj resurs ne smije biti podložan liberalizaciji i tržišnim principima, kažu organizatori, među kojima su i vodeće europske sindikalne organizacije. Europska inicijativa za pluralizam medija pokrenuta je zbog sve lošije situacije sa slobodom i pluralizmom medija širom Europe. Politička moć koja kontrolira medije i koncentracija vlasništva u rukama nekoliko moćnika, utječu na sposobnost medija da budu čuvar demokracije. Inicijativa traži harmonizaciju nacionalnih regulativa koje se odnose na vlasništvo u medijima i njegovu transparentnost, konflikt interesa i nezavisnost tijela koja nadgledaju rad medija.

Milijun glasova je dovoljno za promjenu. Čini se lako? U praksi, predlagatelje očekuju mnoge prepreke koje se uglavnom tiču kretanja kroz kompleksnu proceduru, te dugotrajan i u konačnici neizvjestan rad. Inicijativu mogu pokrenuti građani iz barem 7 zemalja EU koji potom trebaju osnovati građanski odbor i registrirati ga pri EC. Za svaku zemlju je propisan minimalan broj potpisnika, ovisno o broju stanovnika. Predlagatelji moraju navesti i svoje financijske izvore, odnosno sponzore koji će inicijativu novčano poduprijeti s minimalno 500 € godišnje. Ako su ispunjeni svi uvjeti, EC će registrirati inicijativu i skupljanje potpisa može početi, uključujući ime, adresu, datum rođenja i državljanstvo potpisnika. Potpise je moguće sakupljati na papiru, ali i putem online platforme, a prikupljene potpise zatim moraju ovjeriti nadležne institucije dotične zemlje.

I na kraju – čak i ako su svi prethodni uvjeti zadovoljeni i milijun potpisa zaista sakupljeno, EC zadržava pravo odluke da li će prihvatiti inicijativu ili ne. Ako ju prihvati, Komisija inicijativu šalje Europskom parlamentu i Europskom vijeću, nakon čega inicijativa može postati i zakonom. Iz dosadašnjih primjera čini se kako EC favorizira one prijedloge koji ne bi izazvali radikalne političko-ekonomske posljedice kakve bi na primjer imao odbijeni prijedlog postepenog ukidanja nuklearne energije.

Iako kritizirana zbog svoje izvedbe, ali i političkih pretpostavki, inicijativa predstavlja veliku mogućnost mobilizacije, posebice za područja recentnih društvenih borbi poput zaštite prirodnih resursa ili pak slobode interneta. ECI će za hrvatske građane postati aktualna nakon ulaska Hrvatske u EU kada će moći pokretati inicijative ili se uključivati u postojeće, te i na taj način konzumirati prava europskog građanstva.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar neidemdalje
neidemdalje
18:57 15.02.2013.

hahaha milion potpisa u 7 zemalja i onda još ne moraju prihvatiti u eu komisiji a ako i prihvate palament u kojem sjede stranački podobnici a ne narodni zastupnici moće odbiti ... ma dajte molim vas kakva demokracija i to još kako rekoste direktna pfffff

YU
yututu
19:50 15.02.2013.

Ma sve su te kvazidemokracije samo zavaravanje puka - nemoguća je vladavina naroda, a tzv. demokracije opet vode u diktaturu, jer ništa lakše za narodne neprijatelje, nego postaviti delegate koji će raditi protiv naroda, a za korist neke interesne skupine

YU
yututu
18:20 17.02.2013.

Nije demo...., već DEMONkracija ......ili bolje, demokradiJA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije