Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužba ustavnom

Diplome stručnog i sveučilišnog studija ne mogu se izjednačavati

diplomanti
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
20.04.2016.
u 07:00

Sveučilište u Zagrebu zatražilo je ocjenu ustavnosti zakona koji izjednačava doktore znanosti i diplomirane inženjere

Sveučilište u Zagrebu zatražilo je od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru.

Tužba je pokrenuta jer Sveučilište smatra da se ne može izjednačavati sveučilišni i stručni studij. Novi hrvatski kvalifikacijski okvir usklađen je s europskim, i isto kao i on ima osam razina. Za svaku razinu definirano je koja su znanja, vještine, postignuća i opterećenja potrebna, odnosno koje kvalifikacije.

A u kvalifikacije je uključeno sve što je osoba postigla u svom formalnom i neformalnom obrazovanju, a što ima verificirano diplomom – vještine, znanje, sposobnosti. Na sedmoj razini našli su se svi koji imaju završene stručne i sveučilišne studije, zbog čega je Sveučilište u Zagrebu podiglo ustavnu tužbu.

– Ne mogu ništa komentirati dok ne završi postupak pred Ustavnim sudom – kazao nam je jučer rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damir Boras. No, neslužbeno se doznaje da na zagrebačkom Sveučilištu smatraju da na istoj razini, izjednačeni, ne mogu biti doktori znanosti, diplomirani inženjeri i stručni specijalisti.

– Želimo da se to razjasni – poruka je sa Sveučilišta u Zagrebu. Bivša saborska zastupnica Marija Lugarić koja je vodila radnu skupinu za izradu prijedloga Zakona o HKO-u kaže da nisu izjednačeni.

– U HKO-u se kvalifikacije razvrstavaju na razinama i po vrstama. Reakciju Sveučilišta mogu tumačiti jedino površnošću – zaključuje Lugarić. 

>>Sveučilišne tvrtke imaju obrazovni i gospodarski potencijal

>>Izradom inovativnih poslovnih planova studenti zakoračili u poduzetništvo

Komentara 4

LU
Luka1710
11:26 20.04.2016.

Naravno da se ne smiju izjednačavat stručni studiji s doktoratima i specijalistima. Još kad se uzmu u obzir uvjeti koji se moraju ispunit da se uopće dođe do doktorata ili specijalizacije onda je jasno koliko je to zahtjevan posao.

DO
doktorica
08:18 20.04.2016.

da barem imamo više dipl.inžinjera nego "filozofa"...

KS
krao_sam
08:24 20.04.2016.

puna podrska iskusnim muljatorima i plagijatorima uz poruku jedan je zivot!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije