Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljedice sječe 47 glava

Diplomatski rat sunita i šijita može se pretvoriti i u oružani

A protester holds a placard during a demonstration against the execution of Shi'ite cleric Sheikh Nimr al-Nimr in Saudi Arabia, outside the Saudi Arabian Embassy in London, Britain, January 3, 2016. REUTERS/Toby Melville
Foto: Reuters
1/2
05.01.2016.
u 08:00

Diplomatske odnose s Iranom prekinuli su i Bahrein i Sudan, a očekuje se da će takav potez učiniti još neke muslimanske zemlje

Prekid diplomatskih odnosa između Saudijske Arabije i Irana zbog smaknuća šijitskog vjerskog vođe Nimra Bakera al-Nimra pogoršao je već ionako napete odnose na Bliskom istoku zbog podjele sunita i šijita. Još i prije prekida diplomatskih odnosa napetosti i sektaški sukobi na terenu između sunita i šijita bili su vidljivi u Iraku, Siriji, Saudijskoj Arabiji, Jemenu i Libanonu te Bahreinu. S obzirom na to da se sunitska (vehabijska) Saudijska Arabija i šijitski Iran bore za regionalnu premoć, islamski svijet duboko je podijeljen na ove dvije, nepomirljive denominacije.

Eskalacija u Siriji

Zbog toga se može očekivati dodatna eskalacija sukoba u Siriji i pitanje je hoće li uopće doći do političkog rješenja sirijske krize s obzirom na nastalu situaciju. U isto vrijeme Libanon, koji je već sektaški podijeljen od izbijanja rata u Siriji, vri. Uz Saudijsku Arabiju s Iranom su diplomatske odnose prekinuli i Bahrein i Sudan, a očekuje se da će takav potez učiniti još neke muslimanske zemlje.

Saudijska Arabija, koja slovi kao najgora zemlja svijeta kad je riječ o slobodama žena, manjina i općenito ljudskim pravima, zbog velikog interesa nekih članica EU i SAD-a koji zarađuju velike svote novca u preprodaji oružja postala je zemlja predsjedateljica u Vijeću UN-a za ljudska prava.

Razlika između sunita i šijita ne odnosi se na doktrinarno učenje, već je ona političke naravi i odnosi se na voditelja muslimanske zajednice. Suniti i šijiti dvije su najveće podjele unutar muslimanske zajednice. Suniti čine oko 85% muslimana, a šijiti do 15%. Te dvije skupine nastale su iz neslaganja o pitanju Muhamedova nasljednika. Većina muslimana koji su se počeli nazivati sunitima vjerovala je da je proroka Muhameda trebao naslijediti Abu Bakr jer je bio Muhamedov blizak prijatelj.

Raskol zbog nasljeđivanja

Manjinska muslimanska zajednica šijita suprotstavila se izboru Abua Bakra za kalifa vjerujući da nasljeđivanje treba biti prema obiteljskom srodstvu. Budući da Muhamed nije ostavio za sobom živih sinova, šijiti su vjerovali da vodstvo treba prijeći na imama Alija, muža Muhamedove kćeri Fatime koji je tako bio Muhamedov nasljednik i najbliži živi muški nasljednik.

>> Islamska država objavila video u kojem je prikazano ubojstvo petorice

Komentara 22

RA
ranko75
08:47 05.01.2016.

Koje su to ovnine ti sauditi. Koliko je SAD licemjerna govori to da su ih progurali da predsjedaju ljudskim pravima u UN. To je isto kao kada bi izabrali nekoga ko voli da stvara pozare da ih gasi ili kada bi janjad izabrale vuka da se bori za njihova prava.

DU
Deleted user
08:31 05.01.2016.

Isilovi sateliti oraganizirano dejstvuju u pokretanju III rata

DU
Deleted user
08:30 05.01.2016.

S obzirom da je islam poznat kao religija mira, snošljivosti te spolne i rodne ravnopravnosti čudi me da za Muhamedovog nasljednika nije proglašena žena npr. jedna od njegovih kćeri.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije