Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iz kenije u sad

Diplomat koji je radio i u Hrvatskoj ubio oca troje djece pa pobjegao

02.08.2013.
u 20:32

Vraćajući se terencem SUV u noći 11. srpnja kući, Joshua Walde u Nairobiju je udario u minibus. Ubio je Haija Lukinda i ozlijedio još osam osoba. Iako je Walde iste noći ispitan u policijskoj postaji, pušten je zbog diplomatskog imuniteta

Američki diplomat ranije zaposlen i u Hrvatskoj, Joshua Walde skrivio je u Keniji nesreću u kojoj je poginuo otac troje djece i zatim sljedećeg dana s obitelji pobjegao u SAD.

Vraćajući se terencem SUV u noći 11. srpnja kući, Walde je u Nairobiju udario u minibus, piše Heraldonline . Uz smrtno stradalog Haija Lukinda, tada je ozlijeđeno i osam osoba. Iako je Walde iste noći ispitan u policijskoj postaji, pušten je zbog diplomatskog imuniteta. Sljedećeg dana već je bio u SAD-u.

Daleko iza njega ostala je unesrećena obitelj Lukinde, troje djece i supruga u šestom mjesecu trudnoće. Kako je pokojnik jedini bio zaposlen, obitelj je sada ostala bez prihoda i budućnost im je neizvjesna. Nesretna Latifah Naiman Mariki (38) prepričala je kako su jedva izbjegli da ih vlasnik kuće izbaci na ulicu jer mu nisu mogli platiti najamninu.

Obitelj pokojnika bez prihoda

– Teško nam je. Ne znam kako ćemo preživjeti. Djeca trebaju jesti, ići u školu – kazala je Latifah i potvrdila da nitko iz američkog veleposlanstva nije s njom stupio u kontakt.

Glasnogovornica State Departmenta Hilary Renner rekla je kako veleposlanstvo izražava sućut obitelji te želi brz oporavak ozlijeđenima. Nije mogla komentirati hoće li se diplomat vratiti u Keniju.

– Veleposlanstvo u potpunosti surađuje s kenijskim vlastima u istrazi o nesreći i pomaganju žrtvama – tvrdi Renner. Oglasio se i zaposlenik američke vlade te otkrio je kako postoji zabrinutost da bi postupak diplomata mogao narušiti odnose s Kenijom.

Optužnica još nije podignuta

Dok policija istražuje slučaj i okolnosti koje su dovele do nesreće, potvrđeno je da protiv Wadea zasad nije podignuta optužnica. Ako i bude, ona će biti proslijeđena veleposlanstvu.

Kako vrijeme odmiče, na pokazuju se sve znakovitiji detalji. Zanimljivo je da je jedan policajac iz Kenije potvrdio da je diplomat u trenutku nesreće vozio ''prebrzo'',  a očevidac nesreće i reporter AP-a ispričao je da se Walde polukružno okrenuo na križanju i zatim ušao u trak suprotnog smjera, gdje je udario u prednji kraj minibusa.

Nakon povratka u domovinu, diplomat sa 11-godišnjim iskustvom i radom u Kazahstanu, Urugvaju i Hrvatskoj, pokušava se riješiti automobila kojim je počinio sudar. Njegova supruga angažirala se oko prodaje, a ujedno pokušava pronaći nove poslodavce za dadilju i vrtlara koje su ostavili za sobom. Novinari su s njom stupili u kontakt i zatražili komentar situacije, no nisu dobili nikakav odgovor.

>>Diplomat koji je pijan divljao po Zagrebu je s Kosova!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije