Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

DIP: Izborni troškovi su ograničeni, moraju se objaviti i oni nastali prije kandidature

Pravne osobe pojedinoj političkoj stranci, neovisnoj listi i kandidatu mogu donirati do 200 tisuća kuna, fizičke do 30 tisuća kuna
27. svibnja 2020. u 09:43 1 komentara 81 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u srijedu je podsjetilo političke stranke, neovisne liste i kandidate za zastupnike nacionalnih manjina koji će sudjelovati na parlamentarnim izborima da najkasnije s danom predaje kandidature trebaju otvoriti poseban račun za financiranje promidžbe.

upis, dopuna ili ispravak DIP: Podatke za izbore birači mogu promijeniti do 24. lipnja

„Kreću li stranke u neke promidžbene aktivnosti prije predaje kandidatura i to ulazi u promidžbu, i ti troškovi će se morati prijaviti, neovisno što će biti prije kandidature“, poručio je nedavno predsjednik DIP-a Đuro Sessa.

Tri dana od otvaranja posebnog računa, stranke, ovlaštenici neovisnih listi i manjinski kandidati dužni su o tome pisano obavijestiti DIP koji će im izdati lozinku za ulaz u informacijski sustav za nadzor financiranja, računalni program, u koji će unositi svoja financijska i druga izvješća i podatke.

Prva financijska izvješća o primljenim donacijama, troškovima i ostvarenom popustu za medijsko oglašavanje, izborni će sudionici morati podnijeti sedam dana prije izborne nedjelje, 5. srpnja.

mjere zaštite Zaprimanje kandidature bez pratnje desetaka članova: DIP objavio prve upute

Trošak promidžbe ne smije prijeći 1,5 milijuna kuna

DIP je podsjetio i kako su izborni troškovi i donacije ograničeni. Trošak promidžbe po kandidacijskoj listi odnosno kandidatu u jednoj izbornoj jedinici ne smije prelaziti milijun i pol kuna.  

Pravne osobe pojedinoj političkoj stranci, neovisnoj listi i kandidatu mogu donirati do 200 tisuća kuna, fizičke do 30 tisuća kuna.

Za donacije koje prelaze pet tisuća kuna moraju se sklopiti ugovori uz koji treba priložiti i izjavu donatora da se protiv njega ne vodi postupak naplate dospjelih nepodmirenih obveza prema zaposlenicima, državnom i proračunu lokalne jedinice.

Beroš i Capak u službenom posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji čekaju se upute Capak: Nismo još dobili zahtjev od DIP-a. Ne možemo mi organizirati izbore

Dogodi li mu se da dobije donaciju vrjedniju od pet tisuća kuna za koju nema ugovor, izborni sudionik je mora prijaviti DIP-u, te u roku od 15 dana uplatiti u državni proračun.

Kako bi sudionicima izbora olakšao ispunjavanje financijskih pravila, DIP im je pripremio Vodič i Podsjetnik s pregledom obveza koji su dostupni na mrežnim stranicama Povjerenstva.

MILAN BANDIĆ
Krug života od nedjelje do nedjelje: To je dan kada je krenuo na studij, dan na koji je uhićen, dan kad je umro...
A1 Hrvatska
ČINE PRAVU STVAR
Oni su dokaz da je Solidarno naše Novo Normalno
  • Avatar Mladež HDZ-SDSS
    Mladež HDZ-SDSS:

    Ulazi li u izborni trošak kad nam iz Srbije dođu autobusi s ceduljama da se glasuje za naše kandidate HDZ/SDSS? Zadnji put nije ušlo.