Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA INDEKS

Dio profesora i studenata priznao krivnju i nagodio se s USKOK-om

Goran Marijanović
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
20.01.2015.
u 16:53

Umirovljeni profesor Goran Marijanović, koji je i prvooptuženi u slučaju, jedini je osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora, koja je u ovom slučaju djelomična

Dio profesora i studenata Ekonomskog fakulteta u Osijeku, osumnjičenih u aferi Indeks, na pripremnom ročištu na Županijskom sudu u Osijeku u utorak su imali još jednu šansu za nagodbu s USKOK-om.

Tako su u utorak nagodbe sklopili tri profesora i četvero studenata koji su optuženi za kupoprodaju ispita na Ekonomskom fakultetu čime su i priznali krivnju za kaznena djela za koja ih USKOK tereti. Umirovljeni profesor Goran Marijanović, koji je i prvooptuženi u slučaju, jedini je osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora, koja je u ovom slučaju djelomična. Marijanović je tako osuđen na kaznu zatvora od 2 godine i 11 mjeseci od čega se jedna godina odnosi na bezuvjetni zatvor.

Ostalih 11 neće morati provesti u zatvoru ako u sljedećih pet godina ne počini neko kazneno djelo. Uz zatvorsku kaznu Marijanoviću je izrečena i novčana kazna od 100 tisuća kuna, dok RH mora vratiti 13 tisuća kuna koliko mu je dokazano da je primio za mito.

Anka Mašek Tonković, također umirovljena profesorica ovoga fakulteta, osuđena je na godinu dana zatvora, uvjetno tri godine. Profesor Dražen Barković osuđen je na sedam mjeseci zatvora, uvjetno dvije godine. Dražen Ćućić, koji je na fakultetu radio kao asistent Marijanovića, osuđen je na godinu dana zatvora što mu je zamijenjeno radom za opće dobro.

 Uz njih osuđeno je i još četvero studenata od kojih je njih troje zatvorske kazne od po tri mjeseca zamijenilo radom za opće dobro. Jedna od studentica osuđena je na pet mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine. Optuženi profesori i studenti na suđenju suočili su se s dokazima USKOK-a o primanju i davanju mita u zamjenu za prolazak na ispitima. Prema informacijama sa suda, novo pripremno ročište zakazano je za 10. ožujak kada će mogućnost nagodbe imati i ostalih devet optuženih u slučaju Index. Među njima su dva profesora, Miljenko Crnjac i Luka Crnković. 

>> Bivši dekan Prava osuđen na rad za opće dobro i kaznu od 90.000 kuna 

>> Krivnju priznalo i nagodilo se 18 od 38 optuženih 

>> Starije profesore kolege otkucali da su uzimali mito

Komentara 3

Avatar viki_nuland
viki_nuland
19:13 20.01.2015.

E kada bi to bilo to. To je samo vrh ledene sante. Na tisuce ispita i diploma su prodane i Hrvatska je prepuna ljudi koji rade a imaju ili kupljene ili lazne diplome, zato je situacija i ovakva kakva jest i bolja nece biti jer tko ne zna, ne zna, dzabe mu diploma, pa nece diploma raditi.

Avatar emigrant
emigrant
17:00 20.01.2015.

Koliki kriminalci rade za opće dobro nije ni čudo da nam je tako loše.

Avatar Žune
Žune
07:57 21.01.2015.

Beđeva ko u priči po jakni. Bit će glavna faca u bajbukani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije