Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ovršni zakon

Dio novca od ovršenog stana mora se isplatiti dužniku – najviše 136.000 kuna

Ante Šprlje
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
01.06.2016.
u 11:45

Nagodbu pred osobni bankrot dosad zatražila 472 dužnika. Godišnje se u Hrvatskoj ovrši oko tri tisuće stanova i kuća

Dio novca od stanova i kuća koji se prodaju pod ovrhom morat će se isplatiti vlasnicima kao razmjeran dio. Razmjeran dio činit će početnih 35 kvadrata uvećanih za 10 kvadrata za svakog člana obitelji. Neovisno o kvadraturi, ukupna vrijednost nužnog dijela ne može prijeći iznos od dvije prosječne godišnje plaće u zemlji, trenutačno oko 136 tisuća kuna.

Predviđeno je to u izmjeni Ovršnog zakona za koju je pokrenut postupak savjetovanja. Ministarstvo pravosuđa predlaže da se protuvrijednost razmjernog dijela nekretnine određuje prema procijenjenoj, a ne prema prodajnoj vrijednosti nekretnine. Godišnje se u Hrvatskoj ovrši oko tri tisuće stanova i kuća. Mijenja se i najveći iznos mjesečne plaće koji se može ovršiti za primanja koja su niža od prosječnih s jedne trećine na jednu četvrtinu ovršenikove plaće.

U praksi to znači da osobi koja sad zarađuje 4 tisuće kuna mjesečno za otplatu dugova odlazi 1333 kune, a po novome za vraćanje dugova odlazilo bi samo tisuću kuna, osim kad se radi o naknadi za uzdržavanu djecu kad se može ovršiti i više. Prema zakonu o stečaju potrošača, odnosno osobnom bankrotu građana, nekretnina u kojoj dužnik stanuje prodaje se zadnja. U prvih pet mjeseci nagodbu koja prethodi proglašenju osobnog bankrota zatražile su 472 osobe čiji dug iznosi 190 milijuna kuna.

>>Sudu je trebalo 20 godina da me obavijesti da sam pod ovrhom, a ne znam ni zašto

>>Zagrepčani za režije duguju pola milijarde

Komentara 5

Avatar maxist
maxist
12:42 01.06.2016.

ovršni zakon su donijeli zajednički bratske partije !! Kao što su izvrsno upravljali društvenom imovinom dovevši zemlju u 20 god na prosjački štap još su goru sudbinu namjenili osobama ! Nema riječi za opisati moralne-karakterne osobine tih spodoba ! Toliko zla i štete koliko su oni proizveli nije učinio niti jedan osvajač od Turaka do srba i partijskog komiteta ! za njih je Mehmed paša ili Tito milosrdna dobročiniteljska duša..........prokleti u peto koljeno........

TB
taras.buljba
14:46 01.06.2016.

ovo sve ce zavrsiti u balkanskoj ludnici

TH
than
00:46 15.06.2016.

Znaci ovih 45 kvadrata vrijedi vise nego 200 kvadrata u Slavoniji ili sam krivo razumio ?!?! Odnosno, bolje se zaduziti i ne vratiti novce, da ti ovrse kucu, jer ces vise dobiti, nego da si ju pokusao prodati ?!?!!? Naravno, nakon ovoga nitko vise nece davati kredite ili ce biti dogovora sa bankama, jer ovako i banke mogu zaraditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije