Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nun na tribini

Dio BBB-a dao je podršku iračkim kršćanima

NUN
Foto: Robert Anic/PIXSELL
29.09.2014.
u 14:57

Navijači Dinama pokazali su solidarnost s patnjom kršćana u Mosulu

Inicijativa podrške iračkim kršćanima stigla je i do hrvatske navijačke scene, pa je tako prvi put viđen izvješen znak NUN na tribini Dinamovih navijača Bad Blue Boysa čiji je dio na ovaj način dao podršku stradalim iračkim kršćanima na utakmici futsala u Sutinskim vrelima. Teroristi ISIL-a svoja su zvjerstva demonstrirali posljednjih mjeseci odsijecajući glave, ubijajući i protjerujući stanovništvo osvojenih gradova u Iraku i Siriji.

Posebno su okrutni prema tamošnjim kršćanima koji na području iračkog grada Mosula žive više od dvije tisuće godina. Kuće kršćana i njihove poslovne prostore označili su arapskim znakom NUN, što je početno slovo riječi Nazarećanin, a kao upozorenje da ih čeka smrt ako ne prijeđu na islam, napuste svoju kuću ili ne plate porez. I to samo zato što su kršćani. Takav potez ISIL-ovaca naišao je na osudu cijelog civiliziranog svijeta, a veliki broj kršćana na svim kontinentima kao znak podrške proganjanim kršćanima u Iraku počeo je preko društvenih mreža širiti upravo znak NUN.

– Prvi put u povijesti Iraka u Mosulu više nema kršćana – rekao je poglavar iračke Kaldejske katoličke crkve patrijarh Louis Sako. Na molitvu za iračke kršćane pozvao je i papa Franjo, a akcija je s društvenih mreža ubrzo prerasla u nešto puno veće pa se NUN počeo pojavljivati i na prosvjedima kršćana koji su nosili majice s natpisima: „Mi smo NUN“, „Ja sam Iračanin, ja sam kršćanin“ ili pak samo istaknuto slovo NUN.

>> Snage ISIL-a 'na manje od 2 kilometra od ulaska u Bagdad'

Ključne riječi

Komentara 17

CR
CroHR123
15:30 29.09.2014.

Bravo za BBB!

BU
bumtresurnebes
16:20 29.09.2014.

Navijači su oduvijek bili svojevrstan glas naroda kojim su npr. u jugi izražavali hrvatski nacionalni identitet, u vrijeme vladavine HDZ-a i "NK Croatije" beskompromisno izražavali nezadovoljstvo nasilnim promjenama imena kluba, i kao takvi su oduvijek bili na udaru medija i vladajuće politike. Navijači su pripadnici društva i kao i sve druge društvene grupe o društvenim problemima žele nešto reći. Ne vidim ništa loše u tome.

DU
Deleted user
08:35 30.09.2014.

Svaka čast. Nemam riječi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije