Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
državni odvjetnik

Cvitan: Slučaj Bandić može se usporediti s onim Ive Sanadera

Dinko Cvitan
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
23.04.2015.
u 21:18

Sud je prvo odredio pritvor, sada nije, i to je nebitno u cijeloj priči, komentirao je slučaj zagrebačkog gradonačelnika

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je rekao kako mu slučaj Bandić neće obilježiti mandat jer je to predmet kao i svaki drugi.

– I ranije su USKOK i Državno odvjetništvo radili na velikim predmetima – kazao je Cvitan.

Na pitanje ne čini li se da Bandić vodi protiv države Cvitan je rekao:

– Ne vodi nitko protiv nikoga. Protiv gospodina Bandića u tijeku je istraga, ne samo protiv njega, nego i protiv većeg broja osoba za veliki broj kaznenih dijela. Sud je prvo odredio pritvor, sada nije, i to je nebitno u cijeloj priči. Bitno je dobro utvrditi činjenično stanje i donijeti pravovaljanu odnosno dobru državno-odvjetničku odluku. Onda može biti ili obustava istrage ili podizanje optužnice.

Dodao je kako se slučaj Bandić može usporediti s onim bivšeg premijera Ive Sanadera jer su veliki predmeti, no iznosi nisu isti, ali oni su, kaže, nebitni.

Govorio je i o lovcima na porezne utaje koje je ministar financija Boris Lalovac najavio s DORH-om.

– Ta se ideja nije izgubila, dapače, tek nedavno je započeo s radom samostalni sektor za otkrivanje poreznih prevara i mogu vam reći, po onome kako to danas izgleda, da će se vrlo brzo tog samostalnog sektora mnogi bojati. Relativno brzo možemo očekivati rezultate, a tog sektora će se bojati kao Elliot Nessa u SAD-u.

Ideja je bila vratiti državi ono za što je zakinuta. Gdje smo zapravo s tim, koji je obim svega toga prema sadašnjim saznanjima?

– Ja mogu sad govoriti što je bilo prošle godine. Dakle, prošle godine na temelju prvostupanjskih presuda oduzeto je imovinske koristi u iznosu od 202 milijuna kuna, zamrznuto je imovine ukupno 175 milijuna kuna. Naravno, to nije cjelokupna vrijednost imovine jer imamo mnogo imovine koja još u ovom trenutku nije procijenjena, osobito u predmetima Ureda suzbijanja korupcije i organiziranog kriminaliteta, budući da je tu predviđena zakonska mogućnost proširenog oduzimanja imovinske koristi pa se ta imovina, bilo da se radi o pokretninama ili nekretninama, procjenjuje kroz financijske istrage koje se provode u svim takvim predmetima.

>> Cvitan o aferi Hypo: 'Postoje naznake da su umiješani i državljani Hrvatske'

Komentara 31

PI
Pikador
22:15 23.04.2015.

Sličnost-Oba su samo politička suđenja ---------------------------------------------- Mogu pričati basne i Bajić i Cvitan obadvoje SDP kako bi oni rekli dobar kadar. Nesmijemo zaboraviti da je Bajića doveo oprosti mu bože sam Račan. Sanader je bio naivan i nije očistio SDPP kadar u sudstvu i to mu se sveti ostatak života. Ima cvitan pravo oba suđenja su slična čista politička namještaljka . I presuda i istraga bez materijalnih dokaza i sve samo preko ucjenjenih i ustrašenih svjedoka. Kad sadašnji suci dođu na red za njih će biti pregršt dokaza kao i ovaj Cvitanov intervju. Valjda ga savjest i Bog vuče za jezik.

DU
Deleted user
21:33 23.04.2015.

A mene Cvitan podsjeća na svoga bivšeg šefa Baića. Ista je to i škola i ideologija.

Avatar pavo24
pavo24
21:40 23.04.2015.

Vi ste gospon Cvitan Milanovićev sluga i selektivno radite svoj posao! Molim Bog da se vas jednog dana istražuje i pročešljava kao što i vi to radite svima koji su Milanoviću trn u oku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije