Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Dinamo nije znao da su Englezi platili za Kranjčara

Zdravko Mamić tužiteljima tek treba iskazivati o sumnjama protiv sebe. Za postupanje po računu bili su ovlašteni on i Mirko Barišić
30. siječnja 2018. u 13:07 22 komentara 5807 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Niko Kranjčar bio je najmlađi kapetan Dinama, a kada je 2005. prešao najvećem rivalu, splitskom Hajduku, bila je to sportska senzacija godine. No u gradu pod Marjanom nogometni virtuoz kratko se zadržao i već 2006. branio je boje engleskog Portsmoutha. Od Kranjčarova transfera u Englesku, temeljem tzv. fonda solidarnosti, koristi je trebao imati i Dinamo. Ta je korist iznosila 166.805 eura i, kada je 31. kolovoza 2006. Kranjčar iz Hajduka prešao u Portsmouth, engleski nogometni savez na Dinamov račun u Austriji uplatio je taj iznos.

Zdravko Mamić Zdravko o svemu Mamić: Lagao sam da moj sin nije radio s Dinamom. A što sam mogao?

Novac na privatnom računu

Novac je uplaćen pod oznakom “Niko Kranjcar solidarity”, no da je novac uplaćen na Dinamov austrijski račun, nitko nije znao. Točnije, nitko osim Zdravka Mamića kojeg se sumnjiči da je spomenutih 166.805 eura podigao čim su sjeli na Dinamov račun.

Što je Mamić radio s novcem koji je podigao s Dinamova računa, predmet je najnovije istrage koja je protiv njega pokrenuta koncem prošle godine. Tužiteljstvo ga sumnjiči da je od veljače 2004. do ožujka 2007. s računa Dinama otvorenog u Hypo Alpe Adria Banku u Klagenfurtu bez ikakve pravne osnove podigao 2,5 milijuna eura u gotovini. Sumnjiči ga se i da je 153.181 euro prenio na svoj privatni račun te na račun svog brata Zorana Mamića. Tužiteljstvo sumnja da je Zdravko Mamić na bratov račun te u korist leasinga za Zorana Mamića ukupno uplatio 58.807 eura, a svim tim transakcijama Dinamo je, tvrdi tužiteljstvo, oštećen za ukupno 2,6 milijuna eura.

Tijekom istrage koja je protiv njega pokrenuta Zdravko Mamić tužiteljima tek treba iskazivati o onom za što ga sumnjiče, a u međuvremenu je o svemu iskazivao Mirko Barišić, koji je uz Mamića bio ovlašten za postupanje po spornom računu. Barišić je kazao da je račun u Austriji otvoren 10. rujna 2002., a zatvoren 8. ožujka 2007. No kazao je da on nikada s tog računa novac nije podizao. S druge strane, preko Međunarodne pravne pomoći tužiteljstvo je došlo do podataka da je 28. siječnja 2004. na račun uplaćeno 2,9 milijuna eura, što je bila prva uplata.

Na taj je račun Siemens Austria uplatio 500.000 eura, Sportfive GmbH 128.806 eura, Sportsman Media Group GmbH 509.118 eura... Osim tvrtki, novac su na račun uplaćivali i pojedini nogometni klubovi, poput Panathinaikosa koji je uplatio 254.475 eura, Incheon Uniteda koji je uplatio 445.420 eura, GAK-a koji je uplatio 150.000 eura, Genka koji je uplatio 500.000 eura... Ustanovljeno je i da je Zdravko Mamić u gotovini podigao 2,5 milijuna eura, od čega je 94.337 eura prebacio na svoj račun, dok je 110.300 eura prenio na račun Danijela Šarića, 12.516 eura na račun Predraga Račkoga...

Nalog dao i Mario Mamić

Zdravko Mamić, proizlazi iz bankovne dokumentacije, 15.688 eura uplatio je i na račun Hypo Leasinga uz naznaku “za Zorana Mamića”, a oko 17.000 eura uplaćeno je i na račun Nikkyja Arthura Vuksana, koji je s Mamićem suoptužen u jednom od postupka koji se protiv Mamića vode. Zanimljivo je i da iz bankovne dokumentacije proizlazi da je nalog za isplatu tog novca s Dinamova računa na Vuksanov račun dao Mario Mamić, koji nikada nije bio zaposlenik Dinama.

U vrijeme kada je s Dinamova računa transferiran novac na račun Mamićeva brata, ni Zoran Mamić nije bio zaposlenik Dinama. Nadalje, uvidom u bankovne uplate i isplate ustanovljeno je da je Zdravko Mamić novac koji je podizao s Dinamova računa u Austriji odmah uplaćivao na privatne bankovne račune u Hrvatskoj. Osim na svoje, uplaćivao ih je na račune svog brata i sina, a ukupno se radi o 10,7 milijuna kuna. Inače, ovom istragom bavit će se sud u Osijeku.

1 / 20
Zdravko Mamić
Vrhovni sud PREGLED GODINE Pravosuđe 2017. u znaku izvlačenja novca - od Agrokora i Dinama do javnih blagajni Mario Stanić, intervju Bježao sam iz Sarajeva s majicom i dvojim gaćama, mnogi se nisu spasili Celtic - Rangers 0:0 CELTIC - RANGERS Niko Kranjčar na udaru kritika: On je samo promatrač, ne može pratiti tempo
Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • Avatar Bljesak
  Bljesak:

  Sasvim normalno poslovanje gospodina Mamića. Slučajno su uplatili u Austriju jer znaju da gospodin tamo čuva novce Dinamu. Da ne bi neki lopov oštetio Dinamo pobrinuo se gospodin Mamić.

 • Avatar Celzijus
  Celzijus:

  Prvo mu daš da pljačka, da se obogati, onda ga malo tužiš, pa zastara.... E moja državo. Sigurnost i povjerenje, jel? Kao, nitko ne vidi da netko ima tisuću puta više nego su mu legalna primanja. Nekad se istraživalo porijeklo ... prikaži još! imovine, a danas? Danas su takovi likovi heroji, ljubimci stoke sitnog zuba.

 • Avatar ČUBE
  ČUBE:

  Englezi kupili najskuplju kremnšnitu u povijesti