Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krijumčarenje droge

'Dileri s Kariba' traže način da od suda iskamče slobodu

miroslav Aničić (1)
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/3
17.04.2013.
u 13:53

Istražni zatvor: Suci odbili zahtjev obrane da Aničića puste na slobodu jer se boje da će nastaviti krijumčarenje.

Miroslavu Aničiću, 38-godišnjem kanadskom Hrvatu kojem se na zagrebačkom Županijskom sudu upravo sudi za krijumčarenje 200 kilograma kokaina iz Bahama i Dominikanske Republike u Hrvatsku, i to privatnim avionom, više ne prijeti kazna od četrdeset godina zatvora nego, ako ga se proglasi krivim, iza rešetaka može provesti najviše petnaest godina!

Trebali ga pustiti u petak?

Tu je pravnu bitku nedavno dobio njegov odvjetnik Igor Skupnjak koji se Vrhovnom sudu žalio zbog dviju stvari. Upozorio je na novi Kazneni zakon koji je stupio na snagu početkom ove godine, a prema kojem Aničić za kazneno djelo za koje ga se sumnjiči može dobiti kaznu od tri do 15 godina zatvora, ako ga se proglasi krivim, a ne do četrdeset godina kao što je zaključio Županijski sud. Vrhovni sud stao je na Aničićevu stranu, odnosno okrenuo je leđa Županijskom sudu u čijem rješenju o produljenju istražnog zahtjeva stoji da je organizirao ekipu za krijumčarenje drogom. Vrhovni sud smatra da se prema optužnici ne može zaključiti da je Aničić bio mozak operacije, nego samo član ekipe koja je trgovala kokainom te mu se za organizaciju ne može suditi.

S druge strane, a u skladu s djelom za koje se Aničić sada tereti, obrana smatra da maksimalni istražni zatvor može trajati najviše dvije godine, a ne tri kao u slučajevima kada okrivljenicima prijeti dugotrajna kazna, dakle od dvadeset godina nadalje. Drugim riječima, odvjetnik Skupnjak tvrdi da je Aničić iz Remetinca trebao biti pušten još u petak jer su tada prošle točno dvije godine otkako je zatvoren. U austrijskom je pritvoru završio 12. travnja 2011. godine, odnosno odmah nakon što je uhvaćen sa sto kilograma kokaina, a krajem srpnja te godine premješten je u zagrebački pritvor iz kojega od tada nije izišao.

Vrhovni sud međutim nije blagoslovio i tu želju obrane jer suci smatraju da postoji opasnost da bi Aničić mogao nastavi krijumčarenje. Na oprez suce Vrhovnog suda navodi i sumnja da se radi o velikoj količini droge, dobroj logistici u krijumčarenju i, sumnja se, dobroj povezanosti okrivljenih.

Djevojku ne viđa

Novi zahtjev za puštanje iz pritvora podnesen je ponovno Županijskom sudu, a uskoro bi suci o tome trebali odlučiti.

Ako taj zahtjev za puštanje iz pritvora bude odbijen, obrana je najavila tužbu Ustavnom sudu.

Napomenimo, Marina Gašpar, Aničićeva djevojka okrivljena u istom slučaju, također se nalazi iza remetinečkih rešetaka kao i ostalih sedam okrivljenika, no nikakve kontakte s Mikeom nema. Ona je trebala iz Austrije biti izručena s bivšim premijerom Sanaderom.

>>\'Ako znaš nekoga tko hoće i ima para, tu sam\'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije