Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.04.2015. u 12:00

Hrvatska je vlasnik 50 posto nuklearne elektrane Krško, dobiva pola proizvedene struje i sukladno tome odgovorna je za pola otpada koji će njezinim radom i dekomisijom biti stvoren

Na teške dileme često je najbolji odgovor jednostavan. Ipak, kad je riječ o gradnji skladišta za nuklearni otpad u Hrvatskoj, dilema nije teška, koliko god se neki trudili takvom je prikazati.

Hrvatska je vlasnik 50 posto nuklearne elektrane Krško, dobiva pola proizvedene struje i sukladno tome odgovorna je za pola otpada koji će njezinim radom i dekomisijom biti stvoren. Slovenija će svoju polovicu otpada zbrinuti u skladištu koje će graditi u Krškom, a ako Hrvatska sama ne smisli rješenje za svoju polovicu, tamo će zbrinuti i hrvatski dio otpada. I za to naplatiti stotine milijuna eura za gradnju skladišta i rentu lokalnoj zajednici. Hrvatska ima vlastitu geološki vrlo kvalitetnu lokaciju za gradnju takvog skladišta na Trgovskoj gori.

Pitanje je stoga sljedeće: hoćemo li stotine milijuna eura potrošiti u Hrvatskoj da bismo sami upravljali rizicima skladišta smještenog na slabo naseljenom području ili ćemo stotine milijuna eura potrošiti u Sloveniji da bi taj nuklearni otpad bio pod tuđom kontrolom smješten na dvadesetak kilometara zračne linije od najvećeg hrvatskog grada i Savom uzvodno od najgušće naseljenog dijela naše zemlje? Ako ne mislite da će radijacija stati na graničnom prijelazu Harmica, i dilema i odgovor dosta su jednostavni.

>> Hrvatska mora zbrinuti svoj nuklearni otpad

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije