Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Budućnost

Dilema - kupiti nove gripene, polovne F-16 ili raspustiti HRZ

gripen (1)
Davor Ivanković
24.09.2010.
u 08:15

Ukine li RH ratnu flotu presretača, za zaštitu zračnog prostora morala bi plaćati godišnje od 50 do 100 mil eura.

Šta god da službena istraga utvrdi kao razlog rušenja dva ratna MIG-a 21 HRZ-a, činjenica jest da je Hrvatska u toj nesreći izgubila dobar dio svojih raspoloživih borbenih presretača. Javna je tajna da od desetak preostalih (u vrijeme Oluje RH je imala između 25 i 30 MIG-ova 21), u letnom stanju bilo, kako kad, od 1 do 6 presretača. Prije 5 godina riješena je dvojba - hoće li Hrvatska potpuno odustati od ratnih zrakoplova te se zadovoljiti s NATO-ovom zadaćom da organizira transportnu avijaciju i helikoptersku flotu, ili će zadržati i pokoju eskadrilu “pravih” zrakoplova.

Postavljen je plan da će RH nabaviti zamjenske zrakoplove. Računica je pokazala da će, ukine li RH svoju ratnu flotu presretača, svejedno za zaštitu zračnog prostora morati plaćati godišnje od 50 do 100 mil. eura. Nekome drugome, koji će iznajmiti RH svoje zrakoplove radi zadovoljavanja obveze o čuvanju zračnog prostora. Dakle, Italiji (tornado, F-16) ili Mađarskoj (gripeni). Poput Slovenije. A to je već novac dovoljan za nabavku jednog novog zrakoplova 4. generacije godišnje.

Sve to u našem HRZ-u znaju. Pa su pozvani proizvođači da podnesu ponude. Stigle u iz SAD-a, Rusije, Njemačke, Francuske, Švedske i Izraela. Prvobitni plan smanjen je sa 12 na 10 ili 8 zrakoplova. Tijekom krize, u RH je najviše zakinuto Ministarstvo obrane. Sva kresanja proračuna obavljena su prvo na tom ministarstvu. U igri su ostali tek američki F-16 i švedski gripen. Oba su zrakoplova fantastična.

S F-16 je problem što ga Amerikanci nude “besplatno”. Naravno, tek uvjetno. Riječ je o starim kantama iz efektiva Nacionalne garde Minnesote ili s groblja aviona u Arizoni pa im je potreban remont, koji se ne bi obavljao u RH. Švedski proizvođač SAAB već godinama radi na promidžbi gripena. Lovaca presretača 4 - generacije.

Do sada su, osim Švedske, u Europi te zrakoplove nabavili Česi i Mađari. Lete brzinom od 2 macha i puni su napredne švedske elektronike i oružja. Stoje, zajedno s obukom pilota i mehaničara (remont se obavlja u RH) oko 65 mil. eura po primjerku. Svjesni da je to za zemlje u krizi mnogo, Šveđani nude zrakoplove na dugogodišnji kredit, čak i na 10-godišnji leasing. Uz to, nude i tzv. offset.

To znači obvezu Šveđana da će uvesti hrvatske robe, ili u RH proizvesti robe u, najmanje istom iznosu koliko stoji nabavka gripena. Češka je bila dogovorila offset od 130%, Mađarska od 110%, uz izgradnju dviju tvornica Electroluxa.

Komentara 49

DI
dimitrijet
10:03 24.09.2010.

Ma platimo Srbima da stite nas zracni prostor.

ST
Sturmfuhrer88
11:02 24.09.2010.

nove Gripene definitivno....bolji su od F-16 i još su novi a ne polovni

BR
bracera
09:38 24.09.2010.

Aartur je napisao/la: Definitivno bi trebali doći k pameti i shvatiti da je i bez novih aviona ova zemlja već katastrofalno prezadužena, te joj i bez novih kredita ozbiljno prijeti bankrot. Nabavka novih aviona usred recesije i nakon tko zna koliko kvartala s padom BDP-a je u najmanju ruku suluda. Posrnulo domaće gospodarstvo vapi za pomoći, a mi razmišljamo kako ćemo ulupati pola milijarde eura u švedsku ili američku vojnu industriju?! Potrebno je sa susjednim zemljama dogovoriti aranžman o zaštiti našeg neba s NATO zrakoplovima, uz najmanje moguće troškove i nekakav kratkoročni niskokamatni kredit s kojim bi pokrili prvih par godina takve suradnje. Kratkovidno, kratkoročno i plitko razmišljanje, na razini naših nesposobnih političara. Jednom kada se izgubi borbena komponenta ratnog zrakoplovstva, vrlo je teško ponovo je obnoviti. Za to treba jako puno novaca i vremena, nesrazmjerno više nego kada se održavaju postojeći kapaciteti. Mogi se pitaju zašto nam sada kad smo u NATO-u uopće treba ratno zrakoplovstvo, zašto nam treba vojska uopće? Zato jer NATO neće trajati vjećno - prije ili kasnije raspasti će se. Obićno se takve velike političke promijene dogode puno, puno brže nego što to običan narod i kratkovidni političari uopće mogu zamisliti. Iskreno, da li je itko 1985. godine mogao pretpostaviti kako će ssvijet izgledati svega 5-6 godina kasnije? Naravno da su neke institucije koje imaju vrhunske analitičke kapacitete (CIA) anticipirale takav rasplet kao jednu od mogućnosti, ali nitko, pa ni oni nisu mogli biti sigurni što će se stvarno dogoditi. Kad se političko okruženje u Europi ponovo bitno promijeni (a promijenit će se), ova naša jadna i siromašna država sa uništenim gospodarstvom i uništenom vojskom (jer ovo što imamo NIJE ozbiljna vojska već nakaradna sinekura vremešnih visokih časnika i tu i tamo kojeg vojnika) biti će doslovce razgažena - kao govno na kiši.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije