Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dijete u kreativnom procesu govori iznutra, treba ga čuti

Kreativna terapija glazbom, glumom, plesom i crtanjem kod djece daje izvrsne rezultate
29. travnja 2010. u 10:55 0 komentara 22 prikaza
'pixsell-28.04.2010.-Trogir, Hrvatska - Mejrema Reuter studirala je medicinu, zavrsila glumu radila je kao kreativni terapeut po cijelom svijetu najvise po Africi. Djeci s posebnim potrebama pomaze gl
Foto: 'Ivana Ivanovic/PIXSELL'

Mejrema Reuter, kreativna terapeutkinja, već nekoliko godina živi na Čiovu. Rođena je Splićanka, ali i svjetska putnica, koja je desetljeća provela po svijetu, najviše u Africi, radeći i pomažući djeci s posebnim potrebama, silovanima i odbačenima...

Novi ritam

Ni sada se nije smirila. Opet je pronašla 30-ak djece s posebnim potrebama kojoj je, kao i njihovim roditeljima, potrebna pomoć. Iako su oni na Hvaru, nije joj teško dva puta na tjedan putovati s otoka na otok. S udrugom mladih Cima vodi projekt rehabilitacije "Novi ritam u Starom Gradu". S djecom priča, pleše, pjeva, glumi, crta, piše...

– Napredujemo sitnim koracima, ali to su izvanredni rezultati! – zadovoljna je Mejrema.

Studirala je medicinu, a završila je Akademiju dramske umjetnosti. Diplomirana glumica spojila je svoju profesiju i senzibilitet za najpotrebitije te se u Trstu uključila u radionicu kreativne terapije i radila s mentalno oboljelima. Živjela je i u Kairu, radila kao glumica, ali humanitarka u njoj nije joj dala mira.

– Uključila sam se u projekt Baby wash, nosili smo sapun majkama u delti Nila, te u projekt sa slijepom djecom, kojima sam pjevala i svirala flautu. Čista glazbena terapija – kaže Mejrema.

I u Kuvajtu je pomagala djeci s posebnim potrebama.

– Oni su bili zaključani u kućama, nisu mogli hodati ni govoriti, a mi smo ih nakon tri godine postavili na pozornicu, glumili su u predstavi. Svi su plakali od sreće. Dijete u kreativnom procesu govori iznutra. Taj jezik moramo slušati – tvrdi Mejrema Reuter. Bila je i u Bangladešu, gdje je radila s paraliziranim ženama, s djecom na ulici... Kaže da uči cijeli život, najviše od prirode.

Svi čuvaju slonića

– U Africi sam vidjela kako cijelo krdo slonova okruži slonića koji ima neki problem. Svi ga čuvaju dok ne prohoda. A kako se ponašaju ljudi? – pita se Mejrema i zaključuje da najslabiji članovi društva moraju biti naša najveća briga.

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.