Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Dijelovi satelita teškog 6,5 tona padaju na Zemlju

Iako će veći dio satelita izgorjeti u Zemljinoj atmosferi, njegovi manji komadi mogli bi pasti na bilo koje naseljeno područje, uključujući Europu.
09. rujna 2011. u 14:16 3 komentara 9 prikaza
uars
Foto: Reuters/Pixsell

Zemlji prijeti nova opasnost od otpisane “nebeske letjelice”. NASA-in istraživački satelit Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) trebao bi uskoro pasti na naš planet, što je izazvalo zabrinutost stručnjaka koji smatraju da bi neki njegovi dijelovi mogli pogoditi naseljena područja. Šest i pol tona težak satelit, lansiran 1991., prije šest godina ostao je bez goriva, a svoj konačni nekontrolirani pad doživjet će potkraj rujna ili početkom listopada.

Iako će veći dio satelita izgorjeti u Zemljinoj atmosferi, njegovi manji komadi mogli bi pasti na bilo koje naseljeno područje, uključujući Europu. NASA je procijenila kako je mogućnost da dijelovi satelita pogode nekoga 1:3200, s obzirom na to da će od njegovih 6,5 tona “preživjeti” tek petstotinjak kilograma. Dijelovi koji ne izgore rasut će se na području od oko 1000 četvornih kilometara, što može biti na bilo kojem od naseljenih kontinenata ili u oceanima. Satelit UARS služio je za proučavanje Zemljine atmosfere i njezine interakcije sa Suncem.

Misija vrijedna 750 milijuna dolara mjerila je koncentracije plinova koji bi mogli utjecati na klimatske promjene. NASA tvrdi da je UARS dokazao kako je klorin, nastao kao produkt proizvodnje freona, najvjerojatniji uzročnik ozonske rupe iznad Južnog pola. O položaju satelita NASA će na svojim stranicama izvještavati jednom tjedno, a kada se približi vrijeme pada, vijesti će se objavljivati svaki dan.

U američkoj agenciji tvrde da je opasnost za ljude mala jer nikad dosad nije zabilježen slučaj ozljeđivanja prilikom pada starih satelita. Dodaju i da je prerano za procjene točnog datuma kada će UARS pasti i mjesta gdje će završiti njegovi ostaci.

JAVIO SE IZ AUSTRALIJE
Geofizičar objasnio što se seizmološki dogodilo u Zagrebu 22. ožujka
A1 Hrvatska
HOME OFFICE
Najbolji savjeti za što bolji rad od doma
 • Avatar CroDruid
  CroDruid:

  Ako mi padne na trse u vinograd sve bum ih tužil!

 • Avatar Sor@n
  Sor@n:

  Evo jedan pao kod mene. A bit će mi za pepeljaru.

 • Avatar Zag
  Zag:

  NASA je procijenila kako je mogućnost da dijelovi satelita pogode nekoga 1:3200 - da se radi o ruskom satelitu pisalo bi se o prijetećoj katastrofi koja bi mogla ugroziti naseljena područja,nagađalo o mogućim žrtvama,ekološkoj stravi.....