Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eu projekt

Dijelovi mreže iz doba prvog svjetskog rata

kanalizacija
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
23.05.2013.
u 16:23

Tvrtka Proning DHI izradila studiju kojom je proučeno postojeće stanje i predložena rješenja

Ovakvi dokumenti podloga su za razvoj grada i očuvanje zdravlja – ocjenjuje Dubravko Delić, zamjenik gradonačelnika, idejno rješenje odvodnje u Karlovcu.

 Bez miješanja voda

 Izradu je naručila gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija, a temeljem javnog natječaja posao je povjeren Proningu DHI iz Zagreba. Namjera je projekta, koji je zajedno s recenzijama stajao 600.000 kuna, bila izraditi temeljni dokument kojim se rješava odvodnja oborinskih i otpadnih voda tako da se mješoviti sustav odvodnje preoblikuje u razdjelni, gdje je to moguće. Gdje nije predviđen sustav odvodnje, predviđa se ugradnja razdjelnog.

To znači da se u cijevima neće miješati fekalna i oborinska voda. Proučeno je postojeće stanje i predložena su konkretna rješenja. Direktor Vodovoda i kanalizacije Ivan Mrzljak najavljuje da će se, ukoliko Gradsko vijeće usvoji ovo idejno rješenje, temeljem njega naručiti izrada projekata, a zatim da će se oni prijaviti za dobivanje sredstava iz fondova Europske unije.

 – Sad smo na prekretnici. Ostvaren je projekt izgradnje pročistača otpadnih voda, a sada slijedi daljnja razrada – kaže Mrzljak napominjući da trenutačno 61 posto stanovništva Karlovca ima priključak na odvodnu mrežu, a do 2018., po direktivi EU, mora ih biti 80 posto.

 Dokument u ViK-u

 Ovim dokumentom su analizirani gradski slivovi i utvrđene su problematične zone. Neki dijelovi mreže datiraju čak i iz 1917. godine.

 – Oko 20 posto mreže je vodonepropusno, što znači da zadovoljava svim kriterijima. Moramo obnoviti oko 40 posto mreže – napominje Mrzljak.

 Dokument je moguće, uz prethodnu najavu, proučiti u Vodovodu i kanalizaciji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije