Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIJELOVI ZEMLJE POD VODOM

Velike poplave zahvatile i Austriju: Dramatično stanje kod Salzburga, Tirola, u okolici Beča...

Foto: Reuters/Pixsell
1/3
18.07.2021.
u 11:28

Obilne kiše zahvatile su i neke dijelove grada Beča i okolicu, te Donju Austriju. U Beču su vatrogasci ispumpavali vodu iz brojnih podruma i podvožnjaka. Od subote navečer do nedjelju ujutro na terenu ih je bilo 900.

Nakon obilnih kiša koje su u subotu pogodile pojedini dijelovi Austrije su pod vodom. Najteže su pogođene pokrajine Salzburg i Tirol na zapadu zemlje, ali situacija je napeta i dramatična i u Gornjoj Austriji, Donjoj Austriji i okolici Beča.

Najteže je stradao grad Hallein u pokrajini Salzburg, koji je cijeli pod vodom. Stanovništvo je već kod najave mogućnosti nevremena upozorena na oprez i da ne silazi u garaže i podrume. Na terenu u Salzburgu je u subotu bilo 2.265 vatrogasaca koji su izašli na 669 intervencija, javio je u nedjelju nadležni pokrajinski stožer za borbu protiv prirodnih katastrofa.

U Kuchlu je uslijed obilnih kiša došlo do odrona zemlje te su tri kuće i njihovi stanovnici morali biti evakuirani.

Željeznički promet je djelomično obustavljen na dva željeznička pravca između Gollinga u Salzburgu i Werfena, te Schwarzach Sankt Veita i Saalfeldena, te umjesto vlakova posebni voze autobusi.

U Tirolu u okolici poznatog mondenog grada Kitzbühla vatrogasci ispumpavaju vodi iz brojnih podruma. Uz poplave bore se i s vodenim bujicama i odronima zemlje. Najteže u Tirolu je stradao grad Kufstein, na granici s Njemačkom, u kojem je vodena bujica pred sobom nosila sve na što je naišla pa čak i automobile. Neka mjesta, zbog poplavljenih cesta ostala su odsječena od ostalih obližnjih sela i gradova, kao primjerice Kelchsau.

Obilne kiše zahvatile su i neke dijelove grada Beča i okolicu, te Donju Austriju. U Beču su vatrogasci ispumpavali vodu iz brojnih podruma i podvožnjaka. Od subote navečer do nedjelju ujutro na terenu ih je bilo 900. 

U svim navedenim pokrajinama na terenu su sve službe nadležne za zaštitu od prirodnih nepogoda. Ono što posebno zabrinjava su najave da će obilna kiša u nekim dijelovima Austrije padati i u nedjelju, te da je smirivanje situacije izgledno tek u nedjelju u kasnim večernjim satima.

Pogledajte posljedice nevremena koje je pogodilo Osijek u subotu

Ključne riječi

Komentara 11

KU
Kuronja20cm
13:10 18.07.2021.

Pogođena su područja uz velike rijeke,pritoke i brojne podzemne vodotokove.Nije bez vraga nastradalo područje uz Rhein- u npr. Jednostavno , od Kölna preko Beneluxa nema ni 300 km zračne linije do Atlantika ,a nikakve prepreke, tipa Alpe izmedu.Tu su ii Ardeni blizu- ogromna šumska područja. Zato ne čudi da se ovaj ciklon dovukao i zadržao baš u tom području tako dugo.

5S
505.scrtom
12:46 18.07.2021.

uvijek je gdje su gradovi i sela pokraj vode nakon puno kiše bilo dramatično,ispada kao da toga nikada nije bilo.Ne laprdati praznu slamu nego tako promišljeno graditi, da manje štete bude. Oni koji danas nove kuće odmah pokraj neke rijeke grade, ne moraju se čuditi kada naiđe poplava jer voda mora imati prostora da se može proširiti

PV
prcko.vitamincic
13:44 18.07.2021.

Što smo vozili dizelske aute to nam je ... sad će pametnjakovići zabraniti sve zbog klimatskih promjena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije