Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dijaspora

Dijaspora: Ne dopustite da Hrvata u BiH bude manje od Kineza

bih, dijaspora (1)
Foto: Stipe Puđa
1/6
07.10.2013.
u 10:01

Hercegovačka večer održana u Gradskoj dvorani u Gerlingenu okupila je gotovo dvije tisuće ljudi

Pred gotovo dvije tisuće posjetitelja, u prepunoj Gradskoj dvorani u Gerlingenu kod Stuttgarta, održana je Hercegovačka večer koju tradicionalno organizira Hrvatska zajednica Hercegovine iz Stuttgarta.

Odazovite se popisu

Predsjednik zajednice Zoran Primorac, zajedno s glavnim tajnikom Zrinkom Jurićem, koji je sa Slavicom Novosel vodio program, pozdravio je sve goste i uzvanike među kojima je bio i predsjednik Saborskog odbora za Hrvate izvan RH Ivan Šuker, zastupnica u Europskom parlamentu Zdravka Bušić, konzul RH iz Stuttgarta Ivan Sablić, premijer Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić, gradonačelnik Gerlingena Georg Brener, član Središnjeg odbora HDZ-a Franjo Akmadža, predsjednik Koordinacije HDZ-a za Baden-Württemberg Davor Prtenjača, voditelji hrvatskih katoličkih misija iz Stuttgarta i okolice te gospodarstvenici na čelu s najuspješnijim hrvatskim gospodarstvenikom i povratnikom iz iseljeništva Jozom Bogdanom. Ivan Šuker, jednako kao i premijer ZHŽ-a Ćosić, pozvao je Hrvate iz BiH da se odazovu popisu pučanstva koji se ovih dana provodi u BiH.

Zašto je potrebno da se Hrvati iz BiH popišu u što većem broju, najupečatljivije je govorila Zdravka Bušić te istaknula: - Molim Vas, popišite se, i ne dopustite da nas, kako bi neki zlurado htjeli, u našoj domovini BiH bude manje od 10 posto. Veselite se večeras, ali se ovih dana popišite i ne dopustite da nas u BiH, kao što je to danas slučaj sa Sarajevom, bude manje nego Kineza, zavapila je sestra tragično stradalog hrvatskog borca za slobodu Zvonka Bušića. Kao i uvijek dosad, na Hercegovačkoj večeri bilo je uistinu veselo, a i zanimljivo.

 - Uvijek kada sam u Njemačkoj, s radošću dođem na Hercegovačku večer na kojoj se opustim i zabavim te susretnem i razgovaram s mnogim prijateljima i poznanicima koje rijetko viđam - kazao je u razgovoru Jozo Bogdan. U zabavnoj večeri, čiji program je napravljen tako da zadovolji svačiji glazbeni ukus, nastupio je, tu večer izuzetno raspoloženi, Jasmin Stavros, guslar Stojan Čarapina te pjevač iz Tomislavgrada Josip Ivančić. Od domaćina iz Njemačke nastupili su, kao i uvijek izuzetno uspješno, članovi KUD-a “Krešimir” iz Cannstatta te mladi pjevač iz Njemačke Mile Herceg. Kao i svih ovih godina, medijski pokrovitelj Hercegovačke večeri bilo je inozemno izdanje Večernjeg lista, koje zajedno s Večernjakovim izdanjem za BiH opširno izvještava svoje čitatelje o Hercegovačkoj večeri, na kojoj se uvijek besplatno podijeli nekoliko stotina primjeraka novina.

Potpora Večernjaka

Voditelj i glavni tajnik HZH Zrinko Jurić s pozornice je zahvalio urednicima Večernjaka te javno pročitao pismo isprike Joze Pavkovića za nedolazak na ovogodišnju Hercegovačku večer. U njemu urednik Večernjaka za BiH iskazuje svoje divljenje organizatorima koji ne žale truda i vremena kako bi sačuvali vezu s rodnom hrvatskom grudom.

- Znam da ćete večeras u sjećanjima prebirati slike djetinjstva, rodnoga kraja, našega kamena, koji nigdje kao ovdje u Hercegovini nije tako i surov, i pitom. Vi ste ga zamijenili blještavilom Stuttgarta i drugih njemačkih gradova. Danas je Njemačka vaš dom. Koji više nije privremen. Ali, svejedno mi vas čekamo. Vjerujemo kako ćete se barem željeti vratiti. Nas je ovdje sve manje. Strahujemo od rezultata popisa. Bojimo se hoće li brojke potvrditi naša strahovanja. Kako nas je sve manje! Zato, nazovite svoje i recite da vas upišu. Time ste već puno učinili u borbi za našu opstojnost. Svima vama večeras želim ugodnu Hercegovačku večer. Mi koji smo u Hercegovini s nestrpljenjem čekamo izvještaj našega urednika Stipe Puđe. On će, siguran sam, sa svojim dopisnicima prenijeti kroz Večernjak ljepotu hrvatskoga zajedništva iz tople dvorane Gerlingena, kako čitateljima u iseljeništvu, tako i nama u našoj Hercegovini i našoj Bosni - napisao je Jozo Pavković, glavni urednik Večernjeg lista za BiH.

>>Bude li Hrvata u BiH manje od 17 posto, to je etničko čišćenje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije