Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jezikoslovci i ustavni stručnjaci
Povratak na članak

Dijalektima i jeziku manjina po Ustavu nije mjesto u Saboru

Osim standardnim hrvatskim, drukčije je dopušteno govoriti samo onima koji ne griješe namjerno, nego jezik doista ne znaju

Komentari 18

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
06:36 05.12.2017.

Sad je problem što je nekakva olinjala srpska provokatorica govorila na ekavici, a nije problem što je ista privilegirana srpska uhljebuša i što je uopće u Saboru, iako za nju nitko nije glasovao.

VL
DU
Deleted user
01:16 05.12.2017.

Koliko puta da vam čovjek kaže da se gonite i da više ne želimo ni čuti ni vidjeti vas.Koji je samo odmor za uši i dušu na moru ne slušati kreveljenje seljačina sa istoka.

VL
EN
englezac
00:38 05.12.2017.

A pet puta reci saborskom kolegi da laze ,moze ,ali na cistom hrvatskom jeziku kao sto to cini osoba koja bi nam odgajala djecu u skoli. E vala moju taki nece odgajati

VL
KR
krass
08:29 05.12.2017.

Ja još nisam upoznao srbina iz HR,CG i BiH koji govori Ekavicu.Zanimljivo svi dialekti koji nisu iz glavnih gradova su "seljački" moš mislit :)Nego ova skolovana da pita mamu i tatu na kom se jeziku školovali?. Ili na primer neka pronadje neki snimak iz skupstine SFRJ i neka obrati ko je kako pričao a slzbeni jezik je bio Srpskohrvatski!

VL
DE
demokršćanin
11:36 05.12.2017.

U Saboru sjede (katkada) predstavnici hrvatskog naroda koji ih je izabrao kao svoje predstavnike.Hrvatski narod govori hrvatskim jezikom te je, i da nema zakona o jeziku kojim treba govoriti u Saboru,normalno kojim jezikom trebaju govoriti.( Zar ne,kaj ne,ča ne.)

VL
AA
aabbcc
09:41 05.12.2017.

Mnogi imaju diplome i obrazovanje na H-S ili srpsko-hrvatskom jeziku pa kako sada da govore jezike koji nisu nikada nigdje ucili ni naucili ?

VL
NO
nogogaz
08:30 05.12.2017.

Eto. Manja je razlika izmedu gramaticko pravilnog srbskog i hr dialekta kao razlika izmedu naših srbsko hrvatskih dialekta.

VL
NO
nogogaz
08:27 05.12.2017.

Ma ljudi moji! Nije tako dalekoLjudevi Gaj koji je je potvrdia da je srbska gramatika karadžića ujedno i hrvatska i da se radi o jednom te istom jeziku! Prva imala svoju gramatiku slovenija a kasnije i srbija sa srbsko hrvatskimm jezikom. A danas imamo pred.Krokolindu koja nije u z stanju završit ni srednju školu....a znamo više od svih!

VL
TT
tTony
02:35 05.12.2017.

Koji je to Hrvatski standarni jezik .Mi u Damaciji ostajemo sa svojim jezikom koji je tako hrvatski da ga ni najprimitivniji bilac ne moze poistobitniti sa bilo kojim drugim jezikom- hrvatski ima svoju poebnost u ikavici: lipi imilozvucni nas i.i. Zato se u Becu i kovala urota proti ikavice,jerkad se sruse temelji sve ostalo samo po sebi pada. Izvorni hrvatski ,kaoi svi njemu slicni jezici ,pripadaju jednom jezicnom jatu ali ne jednom narodu - jer toga nema ! Sve drugacije tvrdnje spadaju u red zavaravanja i-samozavaravanj. i= jat starolatinski. Hrvatsko vrime srbsko vreme i cinogorsko vrijeme Kako vi govorite

VL
NO
nogogaz
08:36 05.12.2017.

A moramo bit iskreni i potvrdit da nam je todorić lagao na pravilno artikuliranom hrvatskom jezikom i arapskim brojevima.

VL
VA
vadis
01:19 05.12.2017.

Same komplikacije s ovim filozofima i bezveznjacima. Vazno je da razumis sto je netko rekao, to se konta, sve drugo je nadmudrivanje. Dijalekte triba njegovati. Srpski i Hrvatski je isti jezik ali dvi varijante.

VL
NV
NV
23:59 04.12.2017.

Kakvo bolesno društvo. Umjesto da negujemo dijalekte mi hoćemo braniti ljudima da govore i da ih teramo da govore kako je netko izmislio i propisao? Užas. Dobro kaže Mandić. Hrvatska se raspada.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.