Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIJAGNOZA II Suđenje optuženima da su na lažnim invalidima državu oštetili za 3,2 milijuna kn

Dijagnoza II: “Cico, imaš za solarij!”

17.11.2008.
u 18:30

“Cico, čeka te poklon-bon, ali sada ćeš dobiti bon za solarij i frizuru” – jedan je od audiozapisa preslušanih na današnjoj prvoj raspravi u suđenju devetorici iz osječke Dijagnoze II koji su četiri mjeseca nakon podizanja optužnice pred Županijskim sudom u Osijeku zbog zlouporabe položaja i ovlasti te primanja mita stali pred lice pravde, a tereti ih se da su protuzakonitim omogućavanjem statusa ratnih vojnih invalida većem broju osoba oštetili državni proračun za 3,2 milijuna kuna.

Vlada pozdravila akcije Dijagnoza 1 i 2


Objavite imena svih tih branitelja

Udruge iz Domovinskog rata poduprle 'Dijagnozu 1' i 'Dijagnozu 2'

Dijagnoza 'zdravog društva’

Gotovo 25 sati zapisa
Iako splitski dijagnostičari još nisu dobili ni optužnicu, Osječani su – Nataša Jokoš (40), tajnica u Kliničkoj bolnici Osijek, Nikola Prgić (54) iz višnjevačke Udruge branitelja, gastroenterolog dr. Darko Horvat (47), policajac Policijske postaje Vrpolje Mirko Lukić (36), referentica za liječnička povjerenstva u Uredu državne uprave Osječko-baranjske županije Sandra Rudnički (41), šef osječke kardiologije dr. Robert Steiner (50), neurolog dr. Darko Šimun Vukašinović-Soljačić (46) i ortoped dr. Vjekoslav Kolarević (40) – na sudu, dok se osmootpuženi, neurokirurg dr. Bruno Splavski (52), nije pojavio na suđenju zbog zdravstvenih tegoba pa je odlučeno da će se njemu suditi odvojeno.

Svih osmero osumnjičenih izjasnili su se da se ne smatraju krivima za djela zbog kojih je njih petero već devet mjeseci u pritvoru, dok se ostala tri liječnika brane sa slobode.

Danas je tako na prvoj raspravi otvoren dokazni postupak u kojem su se preslušavali audiozapisi, videozapisi te SMS-ovi. Budući da tih dokaznih materijala, audio i videosnimaka, ima za gotovo 25 sati, oni će se cijeli ovaj tjedan preslušavati na raspravama, dok će se prvi svjedoci ispitati tek sljedeći tjedan.

Prema optužnici, Jokoš i Prgića tereti se da su, uz ostalo troje koji su u pritvoru (dr. Horvat, Lukić i Rudnički), pronalazili osobe koje su podnijele ili će tek podnijeti zahtjeve za utvrđivanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI) i zahtjeve za povećanje već utvrđene invalidnosti, te su za iznose od 5 do 8 tisuća eura dogovarali liječničke preglede.

Žurno pregledavali
Horvat je u dogovoru s Jokoš obavljao preglede i pregledavao medicinsku dokumentaciju te davao suglasnost da se ti predmeti rasporede njemu na rad kao članu prvostupanjskog liječničkog povjerenstva, dok je Rudnički raspoređivala predmete i davala ih na rad Horvatu.

Šefa kardiologije, dr. Steinera, tereti se da se kao predsjednik drugog vijeća liječničkog povjerenstva za pregled branitelja u prosincu lani za 1000 eura na sjednici povjerenstva suglasio s priznanjem statusa HRVI jednoj osobi s 20-postotnim oštećenjem organizma. Ostali liječnici sumnjiče se da su za iznose od 100 eura žurno obavljali medicinske preglede osoba koje su im slali Jokoš i Prgić.


Izvadci iz dokaznih materijala

... Kupi joj čokoladni liker, one damske, tanke cigarete, nescaffe ili onaj kapučino, znaš, u kutijama, svi liječnici ti to vole... U 12. mjesecu mi ispoštuj 1000 eura jer za 1. mjesec te stavljamo u komisiju, termini su puni do 3. mjeseca... Treba dati još 1000 eura jer i Zagreb traži svoje... Nemoj me krivo shvatiti, ali na kraju ćeš morati dati još 1000 eura... Mora ga on u prvom mjesecu staviti, nemoj mi puno preko telefona da opet ne bi bilo nekih problema

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije