Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UČINKOVITA

Što će nam donijeti državni oblak?

digitalna Hrvatska
Foto: Shutterstock
1/3
18.06.2020.
u 11:04

Izgradnjom širokopojasne infrastrukture i dovršetkom “državnog oblaka” digitalna Hrvatska u potpunosti će zaživjeti

Tijekom prošlog godišnjeg odmora, sin i kćer su me pitali što je do digitalna transformacija? 11 sati, predivan dan u srpnju, vozimo se trajektom prema Lošinju i odjednom takvo pitanje iz vedra neba.  Kada vas to pita 8-godišnje dijete, stanete i zamislite se. Ustvari, ne znam tko je više gledao u čudu, ja svoju kćer ili njih dvoje mene jer sam samo stajao i ništa nisam govorio.

Kroz glavu su mi prolazile oprečne misli, s jedne strane mi je bilo baš drago što su me to pitali jer ih očito to zanima, a i mogu im ukratko objasniti s čim se tata bavi, dok s druge strane moram nešto jako važno objasniti na njima razumljiv način. Ne znam ni sam kako, ali odmah mi je na pamet palo da izmislim nekakvu priču, kao kada smo ih uspavljivali pa svaku večer izmišljali priče na temelju onoga što nam se taj dan dogodilo na poslu.

Foto: Shutterstock

Jednom davno, na otoku gdje idemo na odmor, bilo je samo malo ribarsko selo. Svi žitelji su bili ribari i živjeli su skromno ali sretno. Vremena su postajala bolja, hrane je bilo sve više i svi su znali da će jednog dana morati početi raditi druge poslove osim ribarstva kako bi imali novaca, međutim, mislili su da za njih nema opasnosti i da to čeka buduće generacije, pa su nastavili samo s ribarenjem. Srećom, u selu je bio mladi čovjek koji je išao u školu na susjednom otoku i vidio kako kod njih ima hotel i restoran, pa je počeo pričati drugima što bi sve mogli raditi osim pecati ribu. Iako im se ta ideja činila zanimljiva, i dalje nisu htjeli mijenjati navike pa su samo lovili samo ribu. Taj mladi čovjek je uložio sve svoje slobodno vrijeme i trud pa je na kraju ipak uvjerio svoje susjede i prijatelje da pokrenu nešto novo. Zato danas na otoku imaju hotele, restorane, bazene, moderne bolnice i voze super bicikle (sinu su bicikli trenutačno sve u životu). Čak se i bave pecanjem, ali iz zabave, jer imaju više vremena.

Na taj način sam im htio pokazati da proaktivno razmišljanje o životu i poslovanju (transformacija) može pomoći da sutra živimo bolje, radimo pametnije i sve radimo efikasnije (digitalno). Jer ako se “ne transformiramo” ribe će možda nestati, a sela više neće ni biti.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Tema digitalizacije odavno je prestala biti plan za budućnost, danas je to projekt u koji je uključen niz državnih i lokalnih institucija, te gospodarskih subjekata i svi su svjesni da je bilo kakav napredak države i društva bez digitalizacije, nemoguć. Važno je educirati građane da koriste digitalne usluge. Preko sustava e-Građani, računalom ili preko mobitela, možete predati zahtjev za izdavanjem osobnih dokumenata, primjerice putovnice ili vozačke dozvole uz samo nekoliko klikova, a dokumenti vam stižu na kućnu adresu, bez čekanja u redovima i nepotrebnog gubljenja vremena. Ako svakodnevno koristite digitalne platforme manje ćete vremena gubiti čekajući u redovima pred šalterima različitih institucija i poboljšat ćete kvalitetu života sebi i svojim najbližima. Sustav e-Građani danas ima više od milijun korisnika i nudi više od 70 e-usluga. Danas, 2,3 milijuna građana ima i e-Osobnu iskaznicu, zahvaljujući kojoj će uskoro moći digitalno potpisivati sve dokumente, što će biti i brže i sigurnije.

Izgradnjom infrastrukture za brzi internet nove generacije diljem Hrvatske i dovršetkom “državnog oblaka” digitalna Hrvatska u potpunosti će zaživjeti.

Sadržaj nastao u partnerstvu s Hrvatskom demokratskom zajednicom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije