Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bednjanski govor

Dieco ne Bednje budu geverili pe bedljuinski

govor (1)
Ljiljana Risek
14.12.2010.
u 11:22

Nastavni plan i program za učenje bednjanskog govora izradila je prof. Andreja Capek, a troškove održavanja nastave pokrit će Općina Bednja

   Već u drugom polugodištu tekuće školske godine 2010./2011., učenici Osnovne škole Franje Serta u Bednji moći će o rodnom bednjanskom govoru učiti na posebnim nastavnim satovima, koji se uvode kao izvanškolska aktivnost. Satove će održavati prof. Andreja Capek, koja je izradila nastavni plan i program, a troškove nastave pokrit će Općina Bednja.

   Potvrdila nam je to ravnateljica škole Sanja Majcen:

- S Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa vodimo razgovore o mogućnosti da se poznati bednjanski govor, što ga je Ministarstvo kulture proglasilo nematerijalnom hrvatskom kulturnom baštinom, zaštiti na način da se u nastavu uvrsti kao izborni predmet. Nastavni plan i program za to je izrađen i voljeli bismo da u našoj školi počne njegova realizacija u obliku pilot-programa. Za to smo potporu zatražili i od županijskog Ureda za prosvjetu. U međuvremenu, dok se o tom prijedlogu ne očituje resorno ministarstvo, bednjanski govor uvodimo kao izvanškolsku aktivnost i zahvalni smo Općini što je taj program odlučila financirati – poručila je ravnateljica Sanja Majcen.

   Na taj način općinska uprava potiče čuvanje svoga izvornoga govora kao zaštićena kulturnog dobra. U tom cilju već je pokrenuto i više aktivnosti. Radi se na popularizaciji bednjanskoga govora putem glazbe, mjesni KUD Franjo Sert obnovio je Bednjansku svadbu, a izrađuje se i bednjanski rječnik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije