Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dieco ne Bednje budu geverili pe bedljuinski

Nastavni plan i program za učenje bednjanskog govora izradila je prof. Andreja Capek, a troškove održavanja nastave pokrit će Općina Bednja
14. prosinca 2010. u 11:22 0 komentara 24 prikaza
govor (1)
Foto: Ljiljana Risek

   Već u drugom polugodištu tekuće školske godine 2010./2011., učenici Osnovne škole Franje Serta u Bednji moći će o rodnom bednjanskom govoru učiti na posebnim nastavnim satovima, koji se uvode kao izvanškolska aktivnost. Satove će održavati prof. Andreja Capek, koja je izradila nastavni plan i program, a troškove nastave pokrit će Općina Bednja.

   Potvrdila nam je to ravnateljica škole Sanja Majcen:

- S Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa vodimo razgovore o mogućnosti da se poznati bednjanski govor, što ga je Ministarstvo kulture proglasilo nematerijalnom hrvatskom kulturnom baštinom, zaštiti na način da se u nastavu uvrsti kao izborni predmet. Nastavni plan i program za to je izrađen i voljeli bismo da u našoj školi počne njegova realizacija u obliku pilot-programa. Za to smo potporu zatražili i od županijskog Ureda za prosvjetu. U međuvremenu, dok se o tom prijedlogu ne očituje resorno ministarstvo, bednjanski govor uvodimo kao izvanškolsku aktivnost i zahvalni smo Općini što je taj program odlučila financirati – poručila je ravnateljica Sanja Majcen.

   Na taj način općinska uprava potiče čuvanje svoga izvornoga govora kao zaštićena kulturnog dobra. U tom cilju već je pokrenuto i više aktivnosti. Radi se na popularizaciji bednjanskoga govora putem glazbe, mjesni KUD Franjo Sert obnovio je Bednjansku svadbu, a izrađuje se i bednjanski rječnik.

ISTRAŽIVANJE
Zagreb nakon Bandića: Tomašević uvjerljivo vodi, ali jedno ime je pravo iznenađenje
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.