Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FOTOIZLOŽBA

Didi s Kamešnice jedinstveni su čuvari narodne baštine

Bjelovar,didi,izložba
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/5
04.09.2014.
u 15:52

Didi na glavama nose ovčje mišine u visini do 1,5 metra, a oko struka zvona čime utjelovljuju obrednu borbu dobrih duhova sa zimom, koju tjeraju bukom i skakanjem.

U Foto klubu Bjelovar otvorena je fotoizložba "Didi s Kamešnice" a projekt je osmislila i vodila Zlata Medak, predsjednica Foto kluba Bjelovar. No, tome je prethodila izuzetno zanimljiva radionica za mlade, a koji su izložili svoje fotografije nastale snimanjem godišnjih pokladnih ophoda mačkara podkamešničkih sela, s područja gradova Sinja i Trilja, te općine Otok, a koji imaju dugu tradiciju održavanja i najbolji su pronositelji i čuvari pokladnih običaja u tim krajevima.

U selima Gljev, Han, Bajagić i Gala ophodi mačkara su jedinstven i izvoran način prikazivanja drevnih pokladnih običaja protkanih zvukom mačkarskih zvona i drugih popratnih rituala. Invazijom bučnih, šarenih, prkosnih ovnova, poznatijih kao Didi, počinje dan pokladnog ophoda u Gljevu, selu u Dalmatinskoj zagori, nedaleko granice sa Bosnom. Ovu dugu tradiciju pokladnih običaja, kojom čuvaju lokalni identitet, njeguje i promovira udruga Didi s Kamešnice iz iz Gljeva.

Najatraktivniji dio povorke čine didi. Na glavama nose ovčje mišine u visini do 1,5 metra, a oko struka zvona. Obučeni su u staru odjeću s našivenim raznobojnim resama. Utjelovljuju obrednu borbu dobrih duhova sa zimom, koju tjeraju bukom i skakanjem.

>>Nažigači svaki dan ručno pale i gase 214 plinskih svjetiljki

>>U Petrinji moto susreti i otvorena izložba Petriarta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije