Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKORI KRAJ

Diana Wynne Jones broji svoje zadnje dane

Diana Wynne Jones
04.06.2010.
u 15:02

Briljantna i višestruko nagrađivana 76-godišnja autorica fantastičnih knjiga odlučila je prekinuti kemoterapiju i ostalo joj je samo nekoliko mjeseci života.

Britanska autorica fantastične proze za djecu i odrasle, kojoj je u ljeto 2009. dijagnosticiran rak pluća, odlučila je prekinuti liječenje jer "ništa ne postiže, samo joj je od toga još više zlo" i dostojanstveno se oprostiti od života u kojem je napisala brojne višestruko nagrađene knjige i oduševila milijune čitatelja. Kod šire publike ta književnica najpoznatija je po romanu "Howlov pokretni dvorac" (jedinome njezinu djelu koje je izašlo u hrvatskom prijevodu), i koje je 2004. poslužilo kao predložak za istoimeni animirani film Hayaoa Miyazakea.

Rođena Londončanka, Diana Wynne Jones priče je počela smišljati s devet godina da bi krajem Drugoga svjetskog rata zabavila svoje mlađe sestre u Walesu, gdje su se sklonili od njemačkog bombardiranja Londona. Diplomirala je engleski jezik i književnost na Oxfordu gdje su joj profesori bili, između ostalih, C. S. Lewis i J. R. R. Tolkien. S dječjom književnošću detaljnije se upoznala tek kad je svojoj djeci počela čitati priče, koje su je ponukale da se i sama okuša na tom polju, na kojem je dobitnik više britanskih, američkih i njemačkih književnih nagrada. Počasnu World Fantasy Award za životno djelo dobila je 2007., a godinu prije sveučilište u Bristolu, gdje živi od 1976., uručilo joj je počasni doktorat književnih znanosti. Njezine knjige, poput serijala "Chrestomanci", mnogi su usporedili s "Harryjem Potterom" i smatraju Wynne Jones ključnim utjecajem na J. K. Rowling. Često je uspoređuju s Robin McKinley i Neilom Gaimanom; za Gaimana je veže osobno prijateljstvo, jedno su drugom posvećivali djela.

Među ljubiteljima fantastične literature poseban kultni status uživa njezina knjiga "The Tough Guide to Fantasyland" iz 1996., u kojoj se u obliku turističkog vodiča po zemlji bajki duhovito izrugivala brojnim stereotipima prisutnim u većini fantastične literature.

U današnje doba i previše često se događa da neko djelo prepuno baš takvih stereotipa zahvaljujući ulaganju u marketing doživi veliki tržišni uspjeh, dok mnogo bolje knjige poput onih Diane Wynn Jones u poluanonimnosti knjižničkih i knjižarskih polica čekaju one probirljivije čitatelje koje knjiga ne zanima zato što je "in" i u modi, zato što su za nju svi čuli, već zato što je dobro napisana i otvara čitateljima prozor u maštovite svjetove zamišljene dušom i umom, a ne slaganjem fantastičkih stereotipa poput lego-kockica. Malo je tko u stanju takve čarobne knjige napisati poput Diane Wynn Jones, kojoj možemo samo poželjeti da joj kraj života bude u skladu s njezinim željama.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije