Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dva dana nakon havarije kod HNK, beton s gradilišta Muzičke akademije prodro u stan i uzdrmao kuću u Deželićevu prilazu 3

Deželićev prilaz - u bijeg kad se digao pod

deželićev prilaz
Željko Hladika
22.10.2009.
u 23:12

“Postavili smo markere kako bismo kontrolirali miče li se kuća. Nema straha od nove Kupske!”; “Tko nam jamči da se kuća neće srušiti? Očekujemo poziv na razgovor s investitorima”

Sve je počelo oko podneva, parket se dizao, trajalo je to cijelo poslijepodne. Nije mi bilo ugodno gledati kako mi se stan ruši.

Prepala sam se za vlastiti život i oko osam navečer napustila sam stan i otišla k prijateljima – priča Ivana Marušić (30), vlasnica podrumskog stana površine 60 četvornih metara u Prilazu Gjure Deželića 5 u koji je danas prodrla injekcijska masa vode i cementa s gradilišta zaštitne jame zgrade Muzičke akademije i potpuno ga deformirala.

Tko će to platiti!?
– Bio je to strašan prizor! Pod je digao vrata, zid se počeo rušiti... Upozoravali smo mi još prije gradnje da će biti problema! Naša kuća stara je više od sto godina i bila je srasla s kućom u Deželićevu prilazu 3 koja je srušena radi izgradnje Muzičke akademije – kaže odvjetnik Boris Jukić koji zastupa petnaestak stanara iz šest stanova četverokatnice u Deželićevu prilazu 5. Jukić živi na trećem katu sa ženom i djetetom. Odnos investitora izgradnje Muzičke akademije, a to su Grad i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, prema stanarima svoje zgrade Jukić naziva institucionalnim nasiljem.

– Znali smo da će Muzička akademija, čiji su temelji dvanaest metara duboko u zemlji, poremetiti režim podzemnih voda, a time i napetost tla na kojemu leži naša kuća. Ona će trebati temeljne rekonstrukcije, pitanje je tko će to platiti! – kaže Boris Jukić. Sada očekuje poziv investitora na dogovor, inače će, kaže, poduzeti mjere o kojima zasad ne želi govoriti. Na gradilištu Muzičke akademije danas je bilo gužve, ushodali su se oko mjesta nezgode radnici tvrtke “Megrad građenje” koja izvodi radove, građevinski inspektori... Došli su i policajci tražeći “oštećenog”.

– Nisam zaspala do tri ujutro – dobacila je jedna stanarka kuće u prolazu odbijajući daljnje komentare.

Inspektori predvođeni pročelnikom Davorom Šantakom postavili su markere – klinometre – na zgradu kako bi prema njima vidjeli hoće li se zgrada pomaknuti tijekom daljnjih radova. Oni su na gradilištu bili još prethodne noći nakon poziva uplašenih stanara na broj 112.

Zamjenski smještaj
Šantak je rekao da nema straha od nove Kupske, gdje je zemlja gutala kuće, a potvrdio je to i direktor tvrtke koja izvodi radove.

– U konstrukciji ništa nije ugroženo, nema deformacija na nosivim zidovima – uvjeravao je okupljene novinare direktor Megrad građenja Mario Strižak. Zid u podrumskom stanu nije puknuo, tvrdi, nego je ispod njega procurila injekcijska masa.

– To je nekakav zemljani pod – iščuđava se Strižak. U podrumskim dijelovima Muzičke akademije, objasnio je, nalazit će se podzemna garaža i spremišta.

Neobično je da su investitori samo stanarima jednog stana iz te kuće osigurali zamjenski smještaj za vrijeme gradnje.

– Investitori su ovu situaciju trebali predvidjeti i osigurati nam adekvatan zamjenski smještaj za vrijeme gradnje. Ne znam zašto su stanari iz samo jednog stana dobili zamjenski smještaj – kaže Boris Jukić. Ističe da su investitori još prije gradnje trebali razgovarati sa stanarima o tome što činiti nakon izgradnje kad kuća zbog potresa više nije ista.

– Zbog čega smo mi dužni trpjeti strah za imovinu i zdravlje? Tko nam može jamčiti da se kuća neće srušiti? – pita Boris Jukić.

Ključne riječi

Komentara 4

PA
panco2
05:40 23.10.2009.

Zbog čega smo mi dužni trpjeti strah za imovinu i zdravlje? Tko nam može jamčiti da se kuća neće srušiti? – pita Boris Jukić. -Marina Dropulić

AK
akobogda
06:26 28.10.2009.

Mesić Zvonko je boss Megrada i prijatelj Milana Bandića a ovaj \"posao\" im je usput, treba vidjeto NK Zagreb, Veslačka, Kranjčevićeva

XN
xnet0822
06:19 23.10.2009.

Tko će to platiti ? Pa, Tomo Horvatinčić naravno ! On je to sve zacrtao !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije