Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nemirni Egipat

Devetero mrtvih i stotine ranjenih u sukobima u Kairu

egipat
Reuters/Pixsell
17.12.2011.
u 16:12

Ni netom provedeni parlamentarni izbori nisu smirili situaciju u Kairu gdje su se u petak i subotu egipatski vojnici sukobili sa stotinama prosvjednika.

Godinu dana nakon što je u Tunisu počeo val prosvjeda poznatiji pod nazivom Arapsko proljeće, Sjeverna Afrika i dalje ne miruje. Iako su Egipćani revolucijom uspjeli srušiti dugogodišnjeg vođu Hosnija Mubaraka, privremena vojna vlast izazvala je frustracije kod dijela stanovništva zbog sporosti prijenosa vlasti na civilne strukture.

Ni netom provedeni parlamentarni izbori nisu smirili situaciju u Kairu gdje su se u petak i subotu egipatski vojnici sukobili sa stotinama prosvjednika. U sukobima je poginulo najmanje devet ljudi, a više od 300 ih je ozlijeđeno. Vojska je na prosvjednika nasrnula palicama, a s krovova su ih zasuli i kamenjem. Prosvjednici su se pokušavali zaštititi kacigama, satelitskim antenama i metalnim pločama. U vezi s najnovijim događanjima oglasio se i egipatski premijer Kamal al-Ganzouri koji je prosvjede opisao kao “kontrarevoluciju”

- Oni koji sudjeluju u ovim nasilnim prosvjedima nisu revolucionarna mladež - dodao je al-Ganzouri.

Prosvjednici zahtjevaju trenutačnu predaju vlasti u civilne ruke. Smatraju da je vojska koja zemlju vodi posljednjih desetak mjeseci nastavila praksu prijašnjeg režima što dokazuju i uhićenja i prebijanja prosvjednika. Najnovije nasilje osudili su i islamisti i liberali, a stranka Muslimansko bratstvo, koja vodi na izborima, poručila je vojsci da se ispriča za počinjene zločine.

Ključne riječi

Komentara 21

SN
snjezni
16:32 17.12.2011.

Tko zna kaj misle nasi politicari o ovome? SAD uvodi globalnu kontrolu interneta – iz Wikipedije najavili obustavu rada kako bi upozorili na ove drakonske poteze. Pod okriljem borbe protiv web piratstva američke vlasti sastavile su još neviđen drakonski plann putem kojega bi efektno mogli kontrolirati svaku informaciju koja se pojavi na internetu - i to u svim državama.

ST
Stockholm
17:13 17.12.2011.

17.12.2011. u 16:32h snjezni ************************************************************************************** Bez americkog, slobodnog, demokratskog interneta, ti tu ne bi mogao trositi svojih gluposti. Zapravo i GPS, i Internet su americki, pa bi mogli Ameri, ako bi to bas htjeli, sve to i zaustaviti. Ali oni to nece. Tako da ti pricaj svoje gluposti kome drugome.

Avatar amore
amore
13:22 18.12.2011.

Kako nema veze s Islamom, pa pala se crkve, ubijaju i protjeruju kršćani, zašto ih stalno branite, previše je islamoskog terora koji svi moraju trpjeti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije