Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obljetnice

Devet godina poslije 11. rujna raste mržnja prema muslimanima

\'NEW YORK - SEPTEMBER 11:  Hijacked United Airlines Flight 175 from Boston crashes into the south tower of the World Trade Center and explodes at 9:03 a.m. on September 11, 2001 in New York City.  Th
Arhivska fotografija
10.09.2010.
u 21:17

Obama je apelirao na vjersku toleranciju i najavu spaljivanja Kura'na još jednom nazvao destruktivnom.

Devetu godišnjicu terorističkog napada na New York, pripadnici islamske vjeroispovijesti koji žive u Sjedinjenim Državama dočekuju s pitanjima poput – „hoćemo li ikada biti posve prihvaćeni i asimilirani i možemo li živjeti u Americi bez straha od napada onih koji muslimane optužuju za sve negativno što se događa u zemlji?

Slobodnije nego u Europi

Eboo Patel, direktor međureligijskoga centra u Chicagu, tvrdi da je sada više nego poslije 11. rujna 2001. godine zabrinut za mogućnost novih iskazivanja nesnošljivosti prema muslimanima.

„Plašimo se napada poput nedavna pokušaja ubojstva taksista u New Yorku koji je zamalo umro od posljedica ranjavanja nožem isključivo zato što je priznao da je pripadnik islamske zajednice. Brinemo se može li situacija postati zagrijana toliko da Amerika neće htjeti muslimane u svojoj zemlji“, izjavio je za The New York Times dr. Ferhan Asghar, kirurg iz Cincinnatija.

Takvim radikalnim razmišljanjima suprotstavljaju se mnogi Amerikanci koji tvrde da nitko nije protiv muslimana te da oni u SAD-u žive najslobodnije od svih zapadnih zemalja te su asimiliraniji i poslovno uspješniji nego pripadnici njihovih vjerskih i etničkih skupina u Europi.

Slično holokaustu

Potvrdili su to i predsjednik Barack Obama i newyorški gradonačelnik Michael Bloomberg poručujući da nisu protiv gradnje džamije i islamskog centra u blizini Ground Zeroa, mjesta na južnom dijelu Manhattana gdje su prije rušenja nakon terorističkog napada na New York bili neboderi Svjetske trgovinske organizacije.

Immam Abdullah T. Antepli, profesor na Sveučilištu Duke, koji je u kolovozu s američkim rabinima i muslimanskim liderima posjetio Njemačku i Poljsku gdje su proučavali holokaust i događaje koji su prethodili tom mračnom dijelu povijesti, za New York Times izjavio je kako „je čuo komentare da negativna klima oko izgradnje džamije podsjeća na retoriku koju su nacistički njemački mediji širili o Židovima“.

Ibrahim Hooper, glasnogovornik Savjeta za američko-islamske odnose, uvjerava novinare i javnost da nema razloga za strah i paniku jer će vrijeme pokazati da su to bila nepotrebna napuhavanja problema koji su zanemarivi u svakodnevnu suživotu muslimana i drugih narodnosti i vjeroispovijesti u Americi.“

To su priče koje se potenciraju samo uoči 11. rujna i nisu ozbiljne jer je netolerancija strana američkom društvu – poručio je Hooper.

Kontroverzan plan izgradnje islamskog centra u blizini mjesta terorističkih napada doveo je mnoge američke muslimane u situaciju da se stalno i svima moraju opravdavati, ali oni obrazovaniji i mudriji, tvrdi Glas Amerike, provalu protumuslimanskih prosvjeda i retorike vide kao jako dobru prigodu da potvrde svoje mjesto u američkom društvu.

U pet gradskih općina koje čine New York postoji više od stotinu džamija, u kojima se mole stotine tisuća newyorških muslimana.

Neke od njih golema su zdanja, poput Islamskog centra na Upper East Sideu na Manhattanu, druge su mali prostori za molitvu, često u obiteljskim kućama.

Komentara 508

OB
-obrisani-
18:17 11.09.2010.

To kod Leonije je njena islamska kultura ...

VI
vitaszorcms
18:41 11.09.2010.

11.09.2010. u 18:39h lznobed je napisao/la: Imam nekih drva za iscijepat I posloziti, contractor ... Pa ako si jaki i drcan, hodi da se dogovorimo ++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Ti si optimist ! Kad si vidio cionista da se oznojio ?

VI
vitaszorcms
18:16 11.09.2010.

Cionistička internacionala na djelu,a sve po napucima Mossada.Gledaj ti tu organizaciju i kako se bodre i sami sebi aplaudiraju kakvu god glupost da neki od njih ispali.To se zove u žatrgonu ¨\"okupatorski trening\" !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije