Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u riječkoj luci

Detalji velike akcije: Zaplijenjeno 745 kilograma kokaina vrijednog više od 20 milijuna eura

Zagreb: Policija otkrila detalje zapljene 745 kg kokaina u Rijeci vrijednog više 20 milijuna eura
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/9
Autori: Vecernji.hr, Hina
07.06.2023.
u 16:12

"Kada govorimo o masi kokaina, ovo je najveća zapljena u povijesti policije i Carine", istaknuo je Mario Kovač, načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je sinoć da je više od pola tone kokaina u riječkoj luci zaplijenila policija zajedno s Carinskom upravom, istaknuvši da je za takvu akciju bila ključna stručnost, educiranost i posvećenost poslu. Prema neslužbenim saznanjima objavljenima prije u medijima, kokain visoke čistoće nalazio se u kontejnerima koji su pronađeni na terminalu luke, odakle su trebali biti dalje prevezeni kao kontejnerski teret kamionima do svojih destinacija, najvjerojatnije na područje zapadne Europe. Na današnjoj konferenciji za medije, otkriveni su detalji akcije. 

"Zapljene koje su Carina i policija u protekla tri do četiri mjeseca ostvarile su uistinu impresivne, neke od tih zapljena sigurno spadaju u kategoriju desetak najvećih u Hrvatskoj. Kada govorimo o masi kokaina, ovo je najveća zapljena u povijesti policije i Carine. Sudjelovali su u međunarodnim kriminalističkih istraživanja u kojima su ostvarene i veće zapljene od ove, međutim ostvarene su van teritorija naše države", istaknuo je Mario Kovač, načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

GALERIJA Policija otkrila detalje zapljene 745 kg kokaina u Rijeci vrijednog više 20 milijuna eura

Zagreb: Policija otkrila detalje zapljene 745 kg kokaina u Rijeci vrijednog više 20 milijuna eura
1/9

"Još jedan put smo dokazali stvarno da smo kao snage sigurnosti spremni odgovoriti na izuzetno komplicirane sigurnosne izazove što ovakav vid organiziranog kriminala definitivno je", dodao je. 

Andrej Franulović, pročelnik Područnog carinskog ureda Rijeka, napomenuo je: "Ovo nije pojedinačni slučaj, ovo traje već neko vrijeme". 

"Tijekom veljače, ožujka, travnja i svibnja, u suradnji s policijskim službenicima, Carinska uprava provela je redovne aktivnosti u cilju suzbijanja krijumčarenja droga, naglasak je bio vezano za promet kontejnera koji dolaze u luku. Izvršili smo pet provjera sa službenim psom i tehničkim sredstvima s kojima raspolažu policijski službenici i službenici Carinske uprave. Veliki doprinos u otkrivanju ovih zapljena dao je i službeni pas. Pokazao je interes na određenim dijelovima kontejnera i nakon toga carinski službenici, na mjestu koje je označio, uklonili su metalnu oblogu i iza nje uočili sadržaj koji se tu ne bi trebao nalaziti, ali koji bio istovjetan ovim paketima koji se uobičajeno koristile prilikom krijumčarenja droga", rekao je Predrag Juratovac, pomoćnik ravnatelja za Sektor za mobilne jedinice u Carinskoj upravi.

VEZANI ČLANCI:

"Ukupno je zaplijenjeno 745 kilograma kokaina procijenjene vrijednosti više od 20 milijuna eura. Ovo nije kraj, i dalje se provode ciljane izvidne radnje u smjeru daljnjih istražnih radnji", naveo je.

Hari Brnad, načelnik Policijske uprave primorsko-goranske, naveo je kako je riječ o kokainu visoke čistoće, između 80 i 90 posto, ovisno o pošiljci. 

"Radi se o vrijednosti na veliko od preko 20 milijuna eura. Međutim, kada krene u uličnu prodaju i miješa se s raznim punilima, povećava se masa pet puta. Možete zamisliti kakva je to količina droge i koji je ovo udarac organiziranim kriminalnim skupinama koji smo nanijeli u našem zajedničkom radu", ustvrdio je. 

VIDEO Velika međunarodna policijska akcija: Otkriveno udruženje povezano s kriminalitetom droge

Komentara 2

PE
Penkalar
17:15 07.06.2023.

Dobar mamac za policiju kako bi onih 5 tona na drugoj strani proslo.

RI
rikavac
16:35 07.06.2023.

zaplijenili 1 prošla dva kontejnera

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije