Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tragična nesreća

Stiglo izvješće: Na novinara u Libanonu pucao izraelski tenk

FILE PHOTO: Israeli soldiers operate near the border after leaving Gaza, during the temporary truce between the Palestinian Islamist group Hamas and Israel, in Israel
Foto: AMIR COHEN/REUTERS
1/3
07.03.2024.
u 16:06

Posada izraelskog tenka ubila je u listopadu u Libanonu izvjestitelja Reutersa ispalivši dvije granate na jasno identificiranu skupinu novinara i "vjerojatno" otvorila vatru na njih i iz strojnice u napadu koji je trajao minutu i 45 sekundi, navodi se u izvješću o tom incidentu objavljenom u četvrtak.

Izvješće Nizozemske organizacije za primjenjena znanstvena istraživanja (TNO), koju je Reuters kontaktirao kako bi analizirala dokaze za napad koji se dogodio 13. listopada, u kojem je poginuo vizualni novinar Isam Abdalah, otkriva da je tenk koji se nalazio u Izraelu na udaljenosti od 1,34 kilometara na novinare ispalio dvije granate kalibra 120 mm. 

Prva granata usmrtila je Abdalaha (37) i teško ozlijedila fotografkinju AFP-a Christinu Assi (28). Reutersova istraga u prosincu obuhvatila je preliminarne zaključke TNO-a da je tenk u Izrael otvorio vatru na novinare.

U konačnom izvješću u četvrtak, institut je otkrio da je audio snimka video kamere Al Jazeere na mjestu događaja pokazala da su novinari bili napadnuti i streljivom kalibra 0,50 kakvo koriste strojnice Browning koje se mogu postaviti na izraelske tenkove Merkave. "Smatra se vjerojatnim scenarijem da je tenk Merkava, pošto je ispalio dvije tenkovske granate, također koristio strojnicu u napadu na lokaciju na kojoj su se nalazili novinari", navodi se u izvješću.

FILE PHOTO: The gear that belonged to Reuters journalist Issam Abdallah who was killed on October 13 by what a Reuters investigation has found was an Israeli tank crew, is displayed during a press conference by Amnesty International and Human Rights Watch as they released findings from their investigations into the deadly October 13 strikes by Israel on southern Lebanon, in Beirut, Lebanon, December 7, 2023. REUTERS/Emilie Madi/File Photo Photo: EMILIE MADI/REUTERS
Foto: EMILIE MADI/REUTERS

"To se ne može sa sigurnošću zaključiti s obzirom na to da smjer i točna udaljenost vatre iz strojnice nisu mogli biti utvrđeni." Izraelska vojska rekla je da radi na odgovoru na Reutersova pitanja o tom incidentu. Vojska je u prosincu u vezi s time rekla: "Mi ne napadamo novinare." Dan nakon objave Reutersove istrage, vojska je rekla da se incident dogodio u aktivnoj zoni sukoba. Međunarodno humanitarno pravo zabranjuje napade na novinare koje se ne smije smatrati vojnim metama kao ni civile.

GALERIJA: Više od 100 civila poginulo u Izraelskom masakru, IDF iznio svoju verziju priče: 'Naši vojnici su se uplašili i pucali'

FILE PHOTO: Israeli soldiers operate near the border after leaving Gaza, during the temporary truce between the Palestinian Islamist group Hamas and Israel, in Israel
1/11

Komentara 3

SE
Serengeti
18:14 07.03.2024.

Iznad naslova crvenim slovima piše "TRAGIČNA NESREĆA"?!?🧐

BI
billynik
17:07 07.03.2024.

Licemjeri, sad ste se sjetili, što je sa svim poginulim arapskim i palestinskim novinarima i njihovim obiteljima?

HO
homofobic
18:16 07.03.2024.

Zasto se nitko u novinarskom zanatu ne sjeti novinara koje su Amerikanci namjerno gadali sa svrhom eliminacije kada su ih gadali atomskim bombama u Hirosimi i Nagasakiju? Zar su ti novinari bili manje vrijedni?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije