Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraga nakon 25 godina

Desetorica osumnjičena za masakr u Kostrićima

Kostrići
Željko Grgurinović/PIXSELL
19.03.2016.
u 09:39

Ubili 16 civila i zapalili hrvatsko selo zajedno sa žrtvama

Punih 25 godina trebalo je istražnim tijelima Republike Hrvatske da otvore istragu za jedan od najgorih zločina koji su počinile srpske paravojne formacije na području Banovine 15. studenoga 1991. godine. Masakr je počinjen nad preostalim mještanima hrvatskoga sela Kostrića, na području Majura – ubijeno je ukupno 16 mještana među kojima su bila i braća Dario i Tomislav Jurić koji su tada imali dvije i četiri godine.

S njima je u kući ubijena i njihova majka Vera. Jedini je preživio Zlatko Jurić, suprug i otac ubijenih, koji tada nije bio u selu, no kada je našao mrtve i krenuo prijaviti zločin, naišao je upravo na one koji su pokolj i počinili pa su i njega ubili.

Po Gadafijevoj zapovijedi

Najstarija žrtva masakra bio je Petar Bašić. U trenutku kada je ubijen imao je 93 godine. Selo je zapaljeno, zajedno sa žrtvama u kućama. Njihove ostatke nakon Oluje nalazila je i rodbina čisteći ognjišta. Zločin su, utvrdilo se ubrzo, počinili pripadnici jedinice za posebne namjene Kaline-Komogovina MUP-a tzv. RSK, koji su odgovorni i za masakre u Baćinu, Volinji i drugdje. Njihov zapovjednik, zloglasni Stevo Borojević - Gadafi ubijen je u međusobnom okršaju suboraca 1992. godine. Zločin je bio tako užasan da su i službena tijela tzv. RSK pokrenula istragu te su 1992. godine ispitali jednog pripadnika te jedinice koji je dao opširan iskaz o sudjelovanju jedinice u akciji “čišćenja” Kostrića. Iskaz je pronađen nakon Oluje i predan hrvatskom MUP-u. Tek ovaj tjedan objavljeno je da je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu pokrenulo istragu protiv desetorice okrivljenika, pripadnika Jedinice za posebne namjene, zbog osnovane sumnje na počinjenje dva kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Sedmorica su državljani Srbije, dvojica državljani BiH, a za jednog nije utvrđeno državljanstvo.

U selu samo jedan stanovnik

Njih se sumnjiči da su po zapovijedi pokojnog Gadafija, zajedno sa još šestoricom danas pokojnih pripadnika jedinice, ušli 15. studenoga 1991. u selo Kostriće te iz osobnog naoružanja otvorili vatru i pucali po civilima, usmrtili 15 stanovnika tog sela i s ciljem prikrivanja zločina zapalili gotovo sve kuće u selu. Odvojeno se desetookrivljenog sumnjiči da je, zajedno sa još dvojicom neutvrđenih pripadnika iste jedinice, uhitio Zlatka Jurića, te su ga ubrzo ubili.

Selo Kostrići je od dana masakra prazno, obnovljeno je samo nekoliko kuća, a u selu živi jedan jedini stanovnik.

>>Dario (4) i Tomislav Jurić (3) najmlađe su žrtve rata u županiji

Komentara 60

DU
Deleted user
10:03 19.03.2016.

25 godina??? Ti ljudi pobijeni su dva puta. Prvi put pobili su ih četnici, drugi put hrvatsko takozvano pravosuđe. Počiniteljima iz MUP-a i zagrebačkog ŽDO, koji su prikrivali zločin od 1995., trebalo bi isto tako suditi za ratni zločin, kao i ubojicama! Još jedan u nizu, normalnom čovjeku nevjerojatnih pravosudnih skandala.

BK
branko-kockica
10:00 19.03.2016.

Standardno, isto kao i s partizanskim koljačima. DORH i milicija čekaju da pomru od starosti, onda kao fol pokrenu postupak. Četnički jataci u miliciji i DORH-u uzalud sada glume Hrvate, sve ih treba počistiti iz institucija jednom zauvijek.

MA
matan91
09:54 19.03.2016.

Dajte Frljiću i Teršelički na naprave predstavu i okrugli stole te pozovu Pupovca da odgovori na pitanja kako se to moglo dogoditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije