Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavljeno natjecanje za učenike srednjih škola

Deseti kongres Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti

ministarstvo znanosti
Foto: Ministarstvo znanosti
1/2
10.04.2017.
u 16:40

Na natječaj se mogu prijaviti učenici srednjih škola i to radovima iz područja biologije čovjeka, kemije i genetike

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavljeno je natjecanje za učenike srednjih škola u sklopu desetoga kongresa Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti (ISABS), javljaju iz Ministarstva. U svrhu predstavljanja zajedničkoga projekta natjecanja i kongresa ISABS-a o važnosti poticanja izvrsnosti i potpore znanosti govorili su prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjednik ISABS-a, gđa Jadranka Žarković-Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje i prof. dr. sc. Pavo Barišić, ministar znanosti i obrazovanja.

Na natječaj se mogu prijaviti učenici srednjih škola i to radovima iz područja biologije čovjeka, kemije i genetike za nagradu - The ISABS Future Scientist Award. Svrha natječaja je potaknuti i usmjeriti učenike na bavljenje znanošću, kao i omogućiti nagrađenim učenicima i nastavnicima susrete s vodećim svjetskim znanstvenicima u sklopu kongresa ISABS-a. Ovogodišnji kongres The Tenth ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individual Medicine održat će se u Dubrovniku od 19. do 24. lipnja 2017. Riječ je o jednom od najznačajnijih ovogodišnjih svjetskih znanstvenih događaja u čijem radu sudjeluju vodeći svjetski znanstvenici, uključujući i pet dobitnika Nobelove nagrade.

Ministar Barišić u svome govoru istaknuo je važnost potpore darovitoj djeci, učenicima i studentima: „Posebno nadarenim učenicima i studentima važno je osigurati napredak primjeren njihovim interesima i mogućnostima. Iza ovakvih napora stoji požrtvovni rad odgojno-obrazovnih djelatnika, ali i svih vrijednih znanstvenika koji se uključuju u aktivnosti popularizacije znanosti i nagrađivanja izvrsnih učenika. Darovitu djecu i učenike treba prepoznati kao pokretačku snagu našega društva te individualiziranim pristupom omogućiti razvoj njihovih sklonosti uz puno uvažavanje osobnosti.“

Ministar je naglasio kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja za poticanje rada s darovitim učenicima u ovoj godini utrostručilo iznos u državnome proračunu (s 200.000 kn na 600.000 kn). Istaknuo je i poziv za prijavu projekata okrenutih potrebama darovitih učenika u sklopu Europskoga socijalnog fonda. Predviđeni ukupni iznos natječaja je 10 milijuna kuna.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja svake godine raspisuje i Javni poziv za financijsku potporu programima popularizacije znanosti te je ponosni pokrovitelj niza popularizacijskih događaja i skupova. „Raduje me što se ISABS ovom inicijativom pridružuje nizu srodnih inicijativa. Uskoro nas očekuje dodjela Oskara znanja učenicima državnim prvacima koju Ministarstvo organizira s Agencijom za odgoj i obrazovanje. U srpnju ćemo na ovome mjestu, zajedno s profesorom Marinom Soljačićem, najuspješnijim maturantima uručiti i 'Nagradu Soljačić'. Svakako bih spomenuo i brojne vrijedne aktivnosti na popularizaciji i edukaciji koje provodi Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te naši javni znanstveni instituti. Ovako velik broj inicijativa, aktivnosti i programa jasan je pokazatelj osviještenosti o nužnosti ulaganja i prepoznavanja izvrsnosti“, istaknuo je u svome govoru ministar Barišić.

Učenici srednjih škola koji žele sudjelovati na natjecanju svoje radove mogu prijaviti na službenoj mrežnoj stranici ISABS-a. Znanstveni odbor ISABS-a nagradit će šest učenika i njihovih mentora za najbolji rad, a nagrađeni učenici dobit će međunarodnu ISABS-ovu nagradu (The ISABS Future Scientist Award), prikladnu diplomu, novčanu nagradu u iznosu od 1.000 kuna te besplatnu kotizaciju za sudjelovanje na svim sekcijama konferencije, uključujući i predavanja dobitnika Nobelove nagrade.

Detaljnije informacije o natječaju možete pronaći na mrežnoj stranici isabs.hr

>> Nova društvena igra koja na zabavan način mladima omogućava podizanje razine financijske pismenosti

>> Akrap: U Hrvatskoj sada ima samo 4,05 milijuna stanovnika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije