Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASILJE Otvaranje skloništa za zlostavljane u svibnju

Deset žena s djecom iz Međimurske županije čeka sigurnu kuću

13.04.2009.
u 18:10

Desetak žena s djecom iz Međimurske županije čeka smještaj u nekom od skloništa za žrtve obiteljskog nasilja. Od početka godine u skloništima diljem Hrvatske nedostaje slobodnih mjesta, pa se s nestrpljenjem očekuje otvaranje ustanove sigurne kuće u Međimurskoj županiji, kako žene s djecom više ne bi morale odlaziti u Zagreb, Rovinj, Rijeku i druge gradove.

Mijenjanje navika
- Odvođenje žrtve i njezino zbrinjavanje u kući za zlostavljanje izvan županije dodatno traumatizira žrtve nasilja. Moraju mijenjati svoj ustaljeni način života, djeca moraju mijenjati školu, a obitelji odlaze u sredinu u kojoj, u manjoj ili većoj mjeri, vrijede drukčija pravila života i ponašanja. Zbog svega toga žrtve taj oblik zaštite ponekad doživljavaju kao indirektno kažnjavanje. Bilo bi najprimjerenije udaljiti nasilnika iz obitelji i omogućiti mu stručni tretman - ističu u čakovečkom Centru za socijalnu skrb.

Ustanove za zbrinjavanje žrtava nasilja imaju sklopljene ugovore s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi, koje plaća troškove smještaja u iznosu 2700 kuna mjesečno, bez obzira na to je li riječ o djetetu ili odrasloj osobi. Policija je prošle godine poslala 540 prijava nasilničkog ponašanja u obitelji, od kojih su 73 slučaja nasilje nad djecom.

Usto, Centar za socijalnu skrb zaprimio je 38 prijava grubog zanemarivanja roditeljskih dužnosti i prava, 23 zlouporabe roditeljskih dužnosti i prava te sedam prijava slučajeva zlostavljanja djece. Čim zaprimi prijavu, stručni tim obiteljsko-pravne zaštite izlazi na teren i razgovara s obitelji. Izvješće se potom šalje policiji i određuju se mjere zaštite.

U sigurne kuće lani su smještene 23 osobe. Centar, koji prati psihosocijalni rad i koji u tretmanu ima 87 obitelji, uputio je upozorenja na propuste i nedostatke u odgoju djece u 25 obitelji, a određena je i mjera nadzora nad roditeljskom skrbi u 45 obitelji.

Tajna lokacija
Dom za žrtve obiteljskog nasilja Sigurna kuća, kako glasi službeni naziv ustanove, trebao bi početi s radom u svibnju u kući na tajnoj lokaciji.

- Za razliku od prijašnje lokacije, na ovoj dosad nije bilo pritužbi susjeda - istaknula je privremena ravnateljica Renata Sever. Čeka se rješenje ministarstva.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije