Naslovnica Vijesti Hrvatska

Deset umjetnika iz Azije na festivalu 'Moja zemlja 2013'


Poznati performeri pristali doći za 'siću', a sami si plaćaju put - bez toga ne bi bilo takvog programa
28. svibnja 2013. u 10:00 0 komentara 5 prikaza
'16.06.2012., Koprivnica - Konceptualna umjetnica i performerica Vlasta Delimar okupila je na svojem imanju u prigradskom naselju Staglinec u sklopu projekta Moja zemlja umjetnike iz raznih dijelova H
Foto: 'Marijan Susenj/PIXSELL'

Koprivnica će 15. lipnja postati svjetsko središte performerske umjetnosti. Na imanje Vlaste Delimar u prigradsko naselje Štaglinec stiže deset performera s Dalekog istoga, odreda svjetski poznata imena u toj umjetničkoj \"branši\".

Provincija?

Festival performansa \"Moja zemlja\" ponovno će tako nadrasti provincijalne okvire u kojima je začet prije devet godina. Zahvaljujući kontaktima utemeljiteljice, međunarodnog je karaktera od prvog izdanja, a ove godine prvi put ima i stranu kuratoricu (dosad je program kreirala V. Delimar). Bit će to irska umjetnica Sinnead o\'Donnell.

- Azijski performeri danas su najjači na svijetu. Zahvaljujući Sinnead, koja je već triput bila u Štaglincu, i koja im je objasnila o kakvom se festivalu radi, pristali su doći za simboličan honorar od 100 do 150 eura, što je, naravno, daleko ispod njihove cijene, a također će si sami platiti troškove dolaska - kazala je jučer V. Delimar i dodala kako bez toga ovako ambicioznog programa ne bi bilo jer je budžet festivala malen.

Izložba

- Od grada Koprivnice dobili smo 20.000 kuna, a od Županije 2000 kuna. Sramotno malo - ustvrdila je utemeljiteljica jedinstvenog umjetničkog događaja u Hrvatskoj.

Dan uoči festivala u koprivničkoj galeriji bit će postavljena izložba radova umjetnika koji će na njemu nastupiti kako bi se publika uoči središnjeg događaja mogla upoznati s njihovim opusima.

Na festivalu će nastupiti Chuyia Chia i Lee Wen iz Singapura, Chumpon Apisuk, Vasan Sitthiket i Vichukorn Tangpaiboon iz Tajlanda, Tzu-chi Yehi Watan Wuma iz Tajvana te Makoto Maruyama, Akiko Sato i Miyako Narita iz Japana.

Imanje na kojem organizira \"Moju zemlju\" V. Delimar naslijedila je od oca, skupa s njegovom malom užarskom radionicom.

Posjet festivalu tradicionalno se ne naplaćuje.

Apćihaaa!
Jeste li znali da kišete brzinom od 150 kilometara na sat?

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.