Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trgovinski sporazum

Deset oporbenih zastupnika Vladi: Uključite Sabor u pregovore o TTIP-u

TTIP
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
17.06.2015.
u 13:22

Lesar se, kaže, nada da Vladina najava da će u raspravu o sporazumu uključiti nevladin sektor, nije šala, budući Vlada još uvijek nije ni Sabor informirala o "specifičnim stavovima RH koje je iznosila na Vijeću Europske unije"

Tražimo od Vlade da u pregovore o Transatlantskom trgovinskom investicijskom sporazumu (TTIP) uključi i Hrvatski sabor, poručilo je danas s konferencije za novinare desetero oporbenih zastupnika iz različitih stranaka koji su ujedno i potpisnici interpelacije o radu Vlade u pregovorima o TTIP-u.

Potpisnicima te interpelacije koju su inicirali Hrvatski laburisti smeta što je Vlada, koja se o svemu očitovala na posljednjoj sjednici prošli tjedan, tek sada najavila da će izraditi studiju o mogućem utjecaju TTIP-a na hrvatsko gospodarstvo.

- Nije jasno tko radi tu studiju i na temelju kojih zadanih parametara te što će se dogoditi sa studijom kad bude gotova, odnosno hoće li o njoj raspravljati Sabor ili je Vlada radi samo za svoje potrebe – komentirao je laburist Dragutin Lesar koji ne nalazi razloge zašto Vlada "snažno podupire popisivanje TTIP-a", te govori samo o "jedinstvenoj prilici za izvoz, ali ne i o mogućim problemima uvoza".

Lesar se, kaže, nada da Vladina najava da će u raspravu o sporazumu uključiti nevladin sektor, nije šala, budući Vlada još uvijek nije ni Sabor informirala o "specifičnim stavovima RH koje je iznosila na Vijeću Europske unije".

- Tekst do sada ispregovaranih poglavlja TTIP-a još uvijek je pod embargom čak i za europarlamentarce. I prošlotjedna rezolucija Europskog parlamenta dokazuje kako se ne pregovara samo o trgovini, nego i o vodoopskrbi, zdravstvu, socijalnoj skrbi i obrazovanju. Rezolucija dokazuje kako su pregovori išli vrlo široko te kako nije riječ o klasičnom trgovinskom sporazumu – primijetio je Lesar.

- Teško da će Ministarstvo vanjskih poslova, čiji je to posao, kvalitetno pregovarati u ime hrvatskih građana, jer se radi o osobama koje su cijeli svoj mandat potrošile kako bi sebi osigurale posao u tim institucijama – nadovezala se reformistica Natalija Martinčević, a predsjednica ORaH-a Mirela Holy pri tome podsjeća i da je Vlada u pregovore o TTIP-u ušla bez analize koja bi dala odgovore o učincima sporazuma na hrvatsko gospodarstvo. Uvjerena je da će TTIP imati slične rezultate kao dosadašnji trgovinski sporazumi NAFTA i CETA koji su rezultirali nižim standardom i raslojavanjem društva u svojim članicama.

- Lažu svi koji kažu da je riječ o trgovinskom sporazumu, on govori i o socijali, zdravstvu i zaštiti okoliša i predstavlja opasnost za male i slabe ekonomije poput Hrvatske – dodaje Holy.

Nezavisna Jadranka Kosor nije, naglašava, protiv jače suradnje s SAD-om, ali vjeruje da ključnu ulogu u pregovorima mora imati Sabor, kao što ju je imao u vrijeme deblokade i zatvaranja pregovora s EU.

Nezavisni Nikola Vuljanić uvjeren je da ovo pokušaj amerikanizacije Europe, koji bi mogao rezultirati nestankom europskih vrijednosti.

Zbog budućnosti hrvatske poljoprivrede zabrinuti su HDSSB-ov Josip Salapić i HSS-ov Branko Hrg koji se oštro protive zabrani označavanja zemljopisnog porijekla na prehrambenim proizvodima.

>> Sad bi bilo dosta: kome treba trojanski konj kada nas zastupaju ovakvi političari?

Komentara 2

MG
marko.glasnovic.507
14:27 17.06.2015.

tko potpise ttip treba ih se svije rjesit na titov nacin..neka jama nesto tako

Avatar airbizz
airbizz
22:10 17.06.2015.

u europi postoje javne rasprave o ttip-u.kod nas mediji prenesu izjavu vlade da je to dobra prilika za hrvatsku(!).kako hrvatska vlada zna da je to dobro za hrvatsku,kad cijeli tekst nije objavljen.nešto se traži,zamaskirano je i to bi trebalo biti dobro za hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije