Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Deset dana do izbora Obama ima dvoznamenkastu prednost pred McCainom

amerika-txt.jpg
import
28.10.2008.
u 21:08

Deset dana prije američkih predsjedničkih izbora, demokratski kandidat Barack Obama zadržava dvoznamenkastu prednost pred republikancem Johnom McCainom, pokazalo je najnovije istraživanje tjednika Newsweek objavljeno u subotu.

Među registriranim biračima na nacionalnoj razini, Obama vodi pred McCainom s 13 postotaka prednosti, s 53 prema 40 posto glasova, dok je među vjerojatnim biračima prednost 12 postotaka, 53 prema 41 posto glasova.

Rezultati ankete Newsweeka, podudaraju se s drugim nacionalnim ispitivanjama, uključujući ono CBS News/The New York Times - 52 prema 39 posto, The Washington Post/ABC News - 53 prema 44 posto, NBC News/The Wall Street Journal - 52 prema 42 posto, i Instituta Pew - 53 prema 39 posto, koja pokazuju da Obama vodi pred McCainom s 10 do 14 postotaka prednosti.

U anketi Newsweeka Obamino vodstvo je praktično nepromijenjeno u odnosu na prije dva tjedna, kada je vodio s 52 prema 41 posto glasova registriranih birača.

Novo ispitivanje pokazuje da Obama učvršćuje podršku u svim demografskim skupinama birača. On sada vodi pred McCainom u svim dobnim skupinama, čak i među biračima starijim od 65 godina, koji mu daju prednost pred McCainom u razmjeru 48 prema 42 posto glasova.

Vodi među muškarcima s 52 prema 42 posto glasova, i ženama s 54 prema 39 posto glasova. Obama sada vodi s 46 prema 44 posto glasova i među bijelcima iz radničke klase, što je dramatičan preokret u odnosu na travanj, kada je McCain u toj skupini vodio s 53 prema 35 posto potpore.

Međutim, McCainova taktika da potakne strah prema Obaminoj ekonomskoj politici, s upornim isticanjem primjera 'vodoinstalatera Joea' i sugeriranjem da njegov suparnik želi socijalizam i raspodjelu bogatstva, čini se da djeluje na birače iz redova radništva.

U ispitivanju je 39 posto pripadnika radničke klase i siromašnih bijelaca izrazilo strah da će Obamini porezi štetiti malim poduzetnicima. McCainovi napadi još veći učinak imaju u srednjoj klasi i među biračima s visokim prihodima, kod kojih se 48 posto brine zbog Obamine porezne politike.

Sveukupno anketa pokazuje da McCainova kampanja nije uspjela baciti negativno svjetlo na Obamu.

Velika većina birača, njih 62 posto sada kaže da ima povoljno mišljenje o Obami, prema 32 posto s negativnim mišljenjem. Kada je riječ o McCainu, 50 posto birača ima povoljno, a 44 posto nepovoljno mišljenje o njemu.

Premda McCainova kampanja nastoji diskvalificirati Obamu kao jednoga od najliberalnijih američkih političara, samo 34 posto birača smatra da je Obama preliberalan, dok 56 posto drži da su njegova stajališta o glavnim pitanjima "prilično ispravna".

Sarah Palin sve se više pokazuje kao glavni uteg McCainove kandidature. Prvi puta otkako ju je izabrao za potpredsjedničkog partnera, više birača ima nepovoljno nego povoljno mišljenje o njoj, u razmjeru od 46 prema 44 posto.

Gotovo trećina birača, 31 posto, kaže da je zbog McCainova izbora Palin manje vjerojatno da će glasovati za njega, dok 49 posto kaže da na njih to nema utjecaja.

Možda je za McCainovu kampanju najviše zabrinjavajuće što 34 posto nezavisnih birača kaže da je zbog izbora Palin manje vjerojatno da će podržati McCaina, u usporedbi s 45 posto demokrata i 9 posto republikanaca.

Problem Palin je, čini se, najviše povezan sa strahom birača da ona nije spremna za dužnost predsjednika, ako se McCainu nešto dogodi.

Solidna većina birača, 55 posto, sada kaže kako ne misli da je Palin kvalificirana za dužnost predsjednika, dok 40 posto misli da je kvalificirana.

Međutim, čak 70 posto birača smatra Palin osobno simpatičnom, prema 24 posto koji ne misle tako.

Ipak, čini se da je nezadovoljstvo Bushevom administracijim i pravcem u kojem ide zemlja, najveći razlog za McCainove loše anketne rezultate.

Samo 23 posto birača odobrava način vođenja zemlje predsjednika Georgea W. Busha, što je rekordno niska popularnost bilo kojeg predsjednika SAD u ispitivanju Newsweeka.

Ispitivanje je proveo institut Princeton Survey Research Associates International od 22. do 23. listopada na uzorku od 1.204 odrasle osobe, koji odgovara parametrima popisa stanovništva po spolu, dobi, obrazovanju, rasi, regiji i gustoći naseljenosti. Ukupna margina greške je plus-minus 3,4 posto.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije