Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.02.2016. u 23:30

Clintonovu podržava vodstvo stranke, na Sandersovoj strani su stranački birači

Sredinom prosinca Hillary Clinton je siromašnom polju predsjedničkih kandidata Demokratske stranke bila neprikosnovena vladarica. No upravo tijekom prosinca počinje se događati obrat – njezim glavni protivnik Bernie Sanders počinje se vrtoglavo uspinjati. Uoči “superutorka”, istraživanja provedena među biračima demokrata i onih neodlučnih koji naginju demokratima, pakazala su da je na nacionalnoj razini Sanders za šest posto pretekao Hillary. Iako poznavaoci američkog izbornog procesa i svega što je za njega vezano obično naglašavaju da u sezoni predizbora popularnost na nacionalnoj razini ne znači gotovo ništa, ove godine treba dvaput razmisliti prije nego što se donese konačna presuda u korist Hillary Clinton. Naime, prije samo mjesec dana, neposredno prije početka prvih predizbora, Hilary Clinton je na nacionalnoj razini imala solidnih 35 posto prednosti pred Sandersom. No iz tjedna u tjedan postoci koji govore o njenoj popularnosti među biračima su padali, a Sandersovi su rasli.

Protiv volje birača

Kada se pogledaju rezultati u prve tri države, jednostavna matematika pokazuje da je Clintonova osvojila 52, a Sanders 51 delegata. No kada se pogledaju neke druge brojke, situacija je radikalno drugačija. Od ukupno 712 superdelegata, koliko iz Demokratska stranka u ovome izbornom ciklusu ima, njih 453 već je svoj glas dalo Hillary Clinton, a Sanders za sada ima samo 20 superdelegata. Postoji nekoliko slučajeva u novijoj povjesti u kojima su superdelegati ignorirali volju birača na predizborima i svojim glasovima zapravo preokrenuli rezultat. Točnije – stanačko vodstvo je poništilo volju svojih birača i simpatizera kako bi predsjedničku nominaciju dobio kandidat kojega stranačko vodstvo vidi kao boljeg ili zaslužnijeg, što se obično pokazalo kao loš izbor zato jer su ti kandidati bili teško poraženi na predsjedničkim izborima.

Demokratska stranka sasvim je javno i otvoreno donijela odluku da podrži Hillary Clinton i to vrlo brzo nakon što je ona objavila svoju kandidaturu. Stoga nije čudno što je ona u relativno kratko vrijeme privukla toliko superdelegata, a Sanders toliko malo. No tu su još uvijek moguće promjene, osobito ako stranka uvidi da se birači masovno okreću Sandersu. Treba napomenuti da jedan od ključnih superdelegata, vođa demokratske manjine u Kongresu Harry Reid, vrlo vidljivo odugovlači s dodjeljivanjem svoga glasa. Možda to ne želi učiniti upravo zato jer ne želi poništiti volju birača, osobito u trenucima kada je sasvim vidljivo da je Sanders u zamahu i kad mu popularnost raste.

Foto: Večernji list

Šanse u studenome

U tom kontekstu predizbori na “super utorak” mogli bi donijeti prve signale o tome u kojem pravcu ide volja sasvim običnih članova stranke i samih birača. Do kraja ožujka održavaju se predizbori u još 17 država, pa bi negdje pred Uskrs stvari mogle biti puno jasnije, ali još uvijek ne i potpuno definirane. Osobito u slučaju da Sanders počne pobjeđivati. Iako svi pokazatelji govore da je Clintonova u velikoj prednosti, i ovdje su iznenađenja i preokreti itekako mogući.

Mnogo očiju će biti uprto i u rezultate anketa o tome koji bi kandidat mogao bolje proći na predsjedničkim izborima prvog utorka u studenome. Ukoliko republikanci izaberu Rubija, a demokrati Clintonovu, za ove druge to bi se moglo pokazati kao loš izbor zato je trenutno Rubio ima oko 5 posto više šanse da pobijedi na predsjedničkim izborima. No ona ima 2,8 posto više šanse da pobijedi Trumpa.

Sanders pak ima 6 posto više šanse za pobjedu ukoliko se suoči s Donaldom Trumpom ili Marcom Rubiom, a pobijedio bi i Teda Cruza. Kada se pogledaju grafikoni kretanja popularnosti i na njima je vidljivo kako Sanders stoji sve bolje, a kako je linija koja prati popularnost Hillary Clinton u silaznoj putanji.

I kod demokrata do trenutka u kojem će jedan od kandidata dobiti potrebnih 2383 glasova, vjerojatno ćemo čekati duboku u travanj, a možda i do početka svibnja, a taj period bi moga biti politički ludo zanimljiv. Netko od komentatora iz sfere političke satire našalio se napisvši da bi, ukoliko Bernie Sanders postane predsjednik SAD-a, svi oni zaluđeni birači koji su glasali za Donalda Trumpa mogli dobiti potpuno besplatno psihijatrijsko liječenje!

Foto: Večernji list

>> Hillary Clinton osvojila Južnu Karolinu

>> Trump osvojio predizbore u Nevadi

Komentara 20

XA
xaron
01:16 01.03.2016.

Super delegati u Demokratskoj stranci su osigurac onih 1% koji kontrliraju novac. Nema izgleda da sirotonja ( vecina ) odlucuje o predsjedniku. Tako je i u Republikanaca , time su konacni izbori za predsjednika samo igrokaz izmedju onih 1% iz DS i RS.

NE
neboiznadzagreba
00:03 01.03.2016.

Osvoji li predsjedničku nominaciju Hillary Clinton predsjedničku nominaciju, Amerika je na dobrom putu da postane nasljedna republika - Busheve naslijeđuju Clintoni, Clintone Bushevi, a kada se prve obitelji umore prepuste jedan mandat ponekoj dvorskoj ludi. Zvjezdice sve manje sjaje !

IP
info_punkt
10:22 01.03.2016.

sve je super u superutorak osim što je psihička bolesnica obična...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije