Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'DRŽAVA NE MARI'

Deložacija poduzetnika s dvadeset zaposlenih

24.02.2016., Rijeka - Pavle Pavicic, vlasnik optike Optisol.  Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/2
26.02.2016.
u 11:45

Pavle Pavičević, vlasnik oftalmološke klinike kaže da Jadrolinija nije pristajala na nagodbu te da im godinama nisu slali ni račune za najam

Dok država kao važnu zadaću ističe poticanje poduzetništva, riječka obitelj Pavičević tvrdi da njihov primjer svjedoči da ista ta država, koju u ovom slučaju predstavlja državno poduzeće Jadrolinija, ne mari što svojim krutim postupanjem poduzetnika s dvadesetak zaposlenih tjera na ulicu.

Tražili smanjenje zakupa

– Za Jadroliniju je sada jedino važno sudsko rješenje temeljem kojega je zakazana deložacija zbog neplaćanja najma, a pritom zaboravljaju što je prethodilo. Za trajanja spora odbijali su sve molbe za mirno rješenje i nagodbu, na stotine dopisa nisu odgovorili, posljednjih godina nam ni račune za najam ne ispostavljaju pa nemamo temelja za uplate, odbili su priznati ulaganja u uređenje prostora i umanjiti zakupninu pravdajući se da bi to bilo pogodovanje – ogorčeno nabraja suvlasnik Optisola Pavle Pavičević. Optisol se u prizemlje zgrade Jadrolinije, palače Jadran uselio još 1993. godine, a kad su odlučili otvoriti kliniku za oftalmologiju 2008., u najam su uzeli još 300 kvadrata u prizemlju i na polukatu. – Prostor je bio u lošem stanju, uložili smo, uz njihovo odobrenje, 3,5 milijuna kuna samo u “zidove” i plaćali mjesečnu najamninu od 156 tisuća kuna za 480 kvadrata – kaže Pavičević. Kao i mnogi drugi, i oni su godinu poslije počeli osjećati krizu pa su zatražili smanjenje zakupnine za 15 posto, pozivajući se na ugovor prema kojem je Jadrolinija dužna smanjiti zakupninu ako to učini Grad Rijeka, a Grad je za svoje zakupce to učinio. Istodobno, zatražili su i da im priznaju ulaganja.

– Oglušili su se na sve i tek 2011. odgovorili da, iako je to njihova obveza, zakupninu ne žele umanjiti, a ulaganja su odbili priznati jer da na to nemamo pravo – govori Pavičević priznajući da su s plaćanjem kasnili, ali su, kad je Jadrolinija 2012. raskinula ugovor o zakupu i zatražila iseljenje zbog neplaćanja i duga od 1,6 milijuna kuna, dokazali na sudu da je dug upola manji i tih 800 tisuća kuna platili. – Taj dug ne bi ni postojao da su postupili po ugovoru i smanjili zakupninu pa smo na Trgovačkom sudu, usporedno s postupkom na Općinskom sudu, pokrenuli postupak za naknadu štete zbog nesmanjene zakupnine i nepriznatih ulaganja – kaže Pavičević. Taj postupak još traje, a prema nalazu sudskog vještačenja, najamnina za prostor prema tržišnoj cijeni, pri čemu su uzete u obzir visine najamnine poslovnih prostora na sličnoj lokaciji, mjesečno bi trebala biti 65 kuna po kvadratu, dok ga Jadrolinija cijeni na 300 kuna po kvadratu.

“Oni nama duguju”

Prema tom izračunu Pavičevići su za neplaćene najamnine zbog kojih se spore dužni 541 tisuću kuna, a vrijednost korisnih i nužnih radova, ulaganja u prostor, pri čemu su poštovani medicinsko-sanitarno-tehnički uvjeti, jer se radi o prostoru u funkciji oftalmološke poliklinike, i uvjeti konzervatora, jer je riječ o zaštićenom kulturnom dobru, po vještaku iznosi 2,149 milijuna kuna. – Kad se zbroji i oduzme, za sporno razdoblje oni nama duguju 1,6 milijuna kuna i problem smo mogli riješiti nagodbom, što su im i njihovi odvjetnici i sud predlagali, što nije nikakvo pogodovanje– tvrdi Pavičević pitajući kako i uime čega je državnom poduzeću interes uništiti poduzetnika jer upravo to, kaže, njima rade. 

Komentara 14

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
12:03 26.02.2016.

20 000 eura mjesečno???????pa za tu lovu su mogli sagradit 5 zgrada do sada!!!!tko je tu lud???????

DI
Dijaspora
12:46 26.02.2016.

3.5 milijuna uložio u zidove???

Avatar think pink
think pink
12:41 26.02.2016.

eee "velikih" poduzetnika - ne plaćaju najam, ne plaćaju režije i žale se kako jadrolinija "nema sluha" za male poduzetnike??? pa nije jadrolinija crveni križ koji zbrinjava posrnule poduzetnike. a za priznavanje troškova ulaganja u prostor - to je moguće JEDINO ako se najmodavac pismeno složi s tom investicijom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije