Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLAN IZ LJUBLJANE

Delo: Ulaskom u Schengen Hrvatska priznaje i arbitražnu odluku

Štrigova/Banfi: Reportaža o životu uz granicu
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/3
26.10.2022.
u 12:48

Ministri unutarnjih poslova Europske unije u prosincu će odlučivati ​​o članstvu Hrvatske u schengenskom prostoru. Očekuje se da će biti donesena pozitivna odluka, što bi značilo da bi Hrvatska 1. siječnja sljedeće godine ušla u schengenski prostor.

Današnje ljubljansko Delo najavljuje kraj arbitražnog primirja Slovenije i Hrvatske. Naime, slovenska vlada povodom ulaska Hrvatske u Schengen namjerava prihvatiti jednostranu izjavu u kojoj će stajati da ulaskom u Schengen Hrvatska priznaje i arbitražnu odluku, javlja Delo. Riječ je o stajalištu koje je u jednom nedavnom intervjuu prvi iznio Vojko Volk, vanjskopolitički savjetnik slovenskog premijera i bivši slovenski veleposlanik u Hrvatskoj, koji tvrdi da će ulaskom u Schengen Hrvatska s pravnog stajališta priznati i granice država koje su već članice Schengena, odnosno i Slovenije, a time posredno i arbitražnu odluku. 

- Arbitražna presuda je pravna činjenica međunarodnog prava, valjana je i postoji. Nikakvo ponašanje stranaka to ne može promijeniti. Ako Slovenija prihvati jednostranu deklaraciju, sigurno će uslijediti i hrvatska deklaracija koja će je negirati - rekao je dr. Matej Avbelj, stručnjak za pravo EU s Fakulteta za državne i europske studije.

Prema mišljenju dr. Janje Hojnik, stručnjakinje za europsko pravo s mariborskog Pravnog fakulteta, jednostrana izjava slovenske vlade ne može imati narav međunarodnog ugovora koji bi na bilo koji način obvezivao Hrvatsku, niti može biti dio pravnog poretka EU. Navodi kako je stav Hrvatske da ne priznaje presudu arbitražnog suda o utvrđivanju kopnene i morske granice između Slovenije i Hrvatske. Vlada Janeza Janše s tim nije imala problema, a s vladom Roberta Goloba pitanje provedbe ove presude ponovno je na dnevnom redu bilateralnih odnosa, piše Delo.

Za više informacija kontaktirali su kabinet premijera, no odgovorili su im da ne žele to komentirati. Ministri unutarnjih poslova Europske unije u prosincu će odlučivati ​​o članstvu Hrvatske u schengenskom prostoru. Očekuje se da će biti donesena pozitivna odluka, što bi značilo da bi Hrvatska 1. siječnja sljedeće godine ušla u schengenski prostor.

Komentara 14

Avatar zidam spremno
zidam spremno
13:22 26.10.2022.

Sjecam se kad je Slovenija pokushavala ucijeniti Hr pri ulasku u NATO na isti nacin. Prepucavanja su trajala par dana a onda je “netko” u State Departmentu dignuo slusalicu, nazvao “nekog” u Ljubljani i stvar je bila rijesena u 24 h. Najbolje sto HR moze napraviti kao odgovor na tu njihovu “enostranu besedu” jest - nista. Ponasati se i dalje jednako, ne davati nikakve izjave, a na leshinar… perdon, novinarska pitanja na tu temu, samo se slatko nasmijesiti uz “molim Vas, postavljajte ozbiljna pitanja”… odgovor.

Avatar MarkoHR
MarkoHR
13:42 26.10.2022.

Slovenija je sada u prilici ucjenjivati Hrvatsku, a prilikom ulaska morali su potvrditi da nemaju nikakvih neriješenih graničnih pitanja.. Oni su tada ispravno i točno znali državnu granicu na svakom centimetru.. A sad Slovenija više ne priznaje niti vlastitu dokumentaciju s kojom je ušla u EU..

DU
Deleted user
13:25 26.10.2022.

Idler;HR ne zeli nikakav konflikt,Stvorili ste ga sami svojom muljazom sa arbitraznim sudom,sjecas se?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije