Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnički 'meštar'

Delikatno je bilo kad sam sekretaru unutrašnjih poslova zarezao vrat

'promocija knjige Meric u kc muzeju snimio Mirko Lukavski'
Foto: 'Mirko Lukavski'
1/3
26.06.2012.
u 10:21

U svojoj knjizi "Koprivničke pričice iz brijačnice" Merić se prisjetio najljepših i najtežih trenuta

Iako otvoreno priznaje kako nije volio taj zanat, legendarni koprivnički brijač, 81-godišnji Josip Merić, kaže da ne žali za ničime jer mu je to bio kruh.

- Brijanje je neugodno za onoga koji radi. Ima svakakvih ljudi, karakteristika lica, niz elemenata koji utječu na efikasnost izvedbe. Ipak, svoj posao sam uvijek radio savjesno i kvalitetno, a majstorija kvalitete bila je dobro održati alat. Kako je to samo teško bilo kada smo brat i ja subotom znali imati i 120 mušterija - započeo je Merić i otkrio da u zanat nije došao svojevoljno.

Prvi koraci uz brata

Nakon što su partizani 1943. zauzeli Koprivnicu, godinu kasnije prekinuto je školovanje u gimnaziji, a pošto je njegov brat Stjepan u to vrijeme vodio brijačnicu Pinco, povukao ga je k sebi. Tamo su radili nekoliko mjeseci, a potom su otišli Josipu Cankiju koji je imao brijačnicu na prostoru današnje knjižnice. Za njega su radili do 60-tih godina, a tada su preuzeli njegovu radnju i u tom prostoru se zadržali još 10-ak godina. Kasnije su preselili na Zrinski trg 1.

- Bilo je lijepo raditi s bratom, ali to nije bilo zdravo. Od njega sam bio mlađi 10 godina, slagali se jesmo, ali su nam neka razmišljanja bila i različita. Kada je brat umro 1981. godine, potpuno sam se osamostalio i čvrsto postao svoj gazda - kaže Merić, koji je u penziju (ne voli riječ mirovina, op.a.) otišao 2001., ali još do prije nekoliko godina dvaput tjedno je radio.

- Imao sam velik broj svojih mušterija od kojih sam neke dvorio i više od 50 godina. Definitivno sam prestao kada sam osjetio da ne mogu dati 50 posto svojih vrijednosti - priča Merić, koji je nedavno objavio i knjigu "Koprivničke pričice iz brijačnice" na nagovor nekoliko starijih Koprivničanaca, a posebno Kreše Blažeka iz županijske Turističke zajednice.

- Za rada nisam puno pričao, ali sam dobro slušao i snimao. Sve sam pisao iz sjećanja, na duhovit i pozitivan način. Kako držim do poslovne etike, nisam pisao pikanterije, one su ostale u brijačnici - ističe Merić, koji je ipak otkrio najzanimljiviji i najteži trenutak u svojoj karijeri.

- Najdelikatnija situacija bila je kada sam britvom zarezao vrat i to nikome drugome nego sekretaru unutarnjih poslova. No, zahvaljujući njegovu razumu nije poslije bilo neželjenih posljedica za mene - prisjeća se legendarni koprivnički brijač, koji je daleko više uživao u poslu frizera.

Uređivao gradsku elitu

Kroz njegove ruke prošli su brojni gradonačelnici, doktori, profesori, naivni umjetnici poput Ivana i Josipa Generalića i mnogi drugi ugledni građani, a uljepšavao je i misice. Priznaje da se od rada moglo pristojno živjeti, iako su cijene kod njega bile daleko manje nego u Zagrebu, a kvalitetom nije odskakao. Od svega, najveća mu je radost što je frizerskom zanatu poučio svog unuka Gorana, koji i danas ima svoj salon. Zašto ga nije naučio i brijati, zanimalo nas je.

- Namjerno ga to nisam naučio da nema problema. Ne može dobro raditi svoj posao, ako nema kontinuitet. Pa ne može vježbati na balonima - odgovorio je Merić i posebno naglasio svesrdnu pomoć supruge Marije koja se kroz godine "nešto naprala veša", a bila mu je uvijek i dobronamjerni kritičar.

Nakon što je Josip otišao u penziju, njegov unuk nastavio je raditi na adresi Zrinski trg 1. Prije nekoliko godina je iselio, a taj prostor danas stoji devastiran i prazan.

- Ne želim govoriti o razlozima Grada da tamo više ne bude frizeraj - rekao je Josip i zaključio da kada danas tamo prolazi nema uopće osjećaj da je tamo ostavio tolike godine.

Komentara 1

VI
Vito
07:45 28.06.2012.

Koliko je meni poznato jedan koprivnički brijač zarezao je vrat ustaškom ili njemačkom oficiru pa je zbog toga morao u partizane... Od toga je zatim nastao i film...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije