Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt HDZ-a i ZDS-a

Deklaracija o jedinstvenosti Zagorja je predstavljena, sada je red na Skupštini

HDZ
Foto: Matija Toplovec/PIXSELL
10.12.2013.
u 16:00

Prema prijedlogu Zakona o regionalnom razvoju, Krapinsko - zagorska županija ulazi u područje Sjeverozapadne Hrvatske, a Varaždin bi postao centar, protiv čega je oporba

Na sljedeću radnu sjednicu Skupštine Krapinsko zagorske pred vijećnicima će se naći Deklaracija o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Krapinsko zagorske Županije. To će predložiti Klub vijećnika HDZ-a i ZDS-a. Deklaracija je predstavljena na konferenciji za novinare u Krapini, a najvažnije detalje iz toga, za HDZ veoma važnog dokumenta za Zagorje i sve građane iznijeli su Žarko Tušek, predsjednik ŽO HDZ-a te dr. Stanko Belina predsjednik ZDS-a.

Zagorje u srcu

- Očekujemo da se ovaj prijedlog uvrsti na  dnevni red Skupine, a slijedi i upoznavanje javnosti sa svrhom, da svi oni kojima je Zagorje u srcu doprinesu tome da Hrvatsko zagorje ne izgubi simbole tradicije, identiteta i kulture te da podrže Hrvatsko zagorje kao regiju, a to se očekuje i od svih vijećnika u Skupštini - naglasio je Tušek, dodajući kakao je za Krapinsko-zagorsku županiju u potpunosti neprihvatljiv predloženi model „planskih područja„ iz Nacrta prijedloga Zakona o regionalnom razvoju koji je ustrojava u plansko područje Sjeverozapadne Hrvatske.

- Žitelji Zagorja nikada nisu gravitirali prema Varaždinu, a predloženim Zakonom gradovi iz naše Županije gube status urbanog područja jer nemaju više od 35 tisuća stanovnika a nositelj izrade stategije razvoja urbanog područja za zagorske gradove postao bi Grad Varaždin s kojima je županija prometno i gospodarski izrazito loše povezana - rekao je Tušek. Stanko Belina istaknuo je kako se lošom pokazala i reorganizacija suda u Zlataru, spajanje pojedinih općinskih sudova, što je u konačnici u donijelo samo veće troškove i putovanja kako djelatnika tako i ljudi koji trebaju te institucije, a premjeste li sada i poreznu a kako se priča i policijsku upravu koristi od toga neće imati nitko.

Ni učinkovitija, niti jeftinija

- Korist od novog prijedloga regionalizacije RH u pet regija neće imati niti građani, niti će država biti učinkovitija, niti jeftinija, nego baš suprotno – rekao je predsjednik ZDS-a dr. Stanko Belina, napomenuvši da KZŽ treba ostati u svojim okvirima. Stoga je taj jedinstven stav uvršten i u Deklaraciju - hitno treba zaustaviti proces preseljenja regionalnih sjedišta državnih institucija iz Krapine i drugih gradova u Varaždin ili Zagreb.

Župan Željko Kolar rekao nam je kako Deklaraciju nije vidio. - Trebaju je proučiti stranačka tijela, nadam se da se ne radi o politikantstvu. Ako postanemo dio Sjeverozapadne Hrvatske naši građani će to najmanje osjetiti, neće doći do preseljenja niti jedne institucije, ni ureda - naglasio je župan.

Komentara 2

Avatar gladnijura
gladnijura
16:50 10.12.2013.

A gdi su Zagorci vu škole išli ak ne vu Varažlin i Maribor?

VI
vidala
20:24 10.12.2013.

zamisli koje štete - koliko bi Zagorje izgubilo tzv plitičara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije