Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruge Vladi:

'Deja vu privatizacije 90-ih nećemo gledati prekriženih ruku!'

Markov trg
Patrik Macek/PIXSELL
10.07.2013.
u 14:06

GONG, Centar za mirovne studije i Zelena akcija pišu kako je "umjesto javne rasprave o upravljanju i raspolaganju preostalom državnom imovinom, javnost pozvana da sudjeluje u farsi".

Udruge civilnog društva žestoko su napale Vladu zbog brze procedure koju vlast provodi u izglasavanju Zakona o upravljanju državnom imovinom.

U priopćenju naslovljenom "Ljetna rasprodaja procedure kao uvod u rasprodaju imovine" GONG, Centar za mirovne studije i Zelena akcija pišu kako je "umjesto javne rasprave o upravljanju i raspolaganju preostalom državnom imovinom javnost pozvana da sudjeluje u farsi".

 "Skandalozno"

"Iako savjetovanje sa zainteresiranom javnošću još nije završilo, Vlada je uputila prijedlog Zakona u hitnu saborsku proceduru, a Hrvatski sabor osigurava uvjete da se zakon izglasuje u roku na kojem bi mu pozavidjele prethodne vlasti", kritiziraju udruge te dodaju da je "skandalozno" što se takvi proceduralni incidenti počinju događati odmah nakon ulaska Hrvatske u EU.

Ističu kako je sadržaj zakonskog prijedloga u suprotnosti sa Strategijom upravljanja i raspolaganja državnom imovinom do 2017. godine koja je usvojena prije mjesec dana. "Primjerice, umjesto jačanja kapaciteta Agencije za upravljanje državnom imovinom, planira se njeno ukidanje i to bez ikakvog obrazloženja", upozoravaju iz udruga te dodaju da "deja vu privatizacije tijekom 90-ih" neće gledati prekriženih ruku.

"Poštujte vlastite propise"

Pozvali su institucije da poštuju vlastite propise na kojima se temelji vladavina prava u Hrvatskoj, i to:

1. Hrvatski sabor treba osigurati vrijeme zainteresiranoj javnosti za izjašnjavanje o ovom zakonu tako da sada, umjesto izglasavanja aktualnog prijedloga, isti pošalje u drugo čitanje, dakle u još jednu raspravu ove jeseni. Točno je da se prema Poslovniku Sabora zakoni mogu iznimno donijeti po hitnom postupku kada to zahtijevaju osobito opravdani razlozi koji u prijedlogu moraju biti posebno obrazloženi. Međutim, Vlada je kao obrazloženje navela tek da se radi o njenim prioritetnim zadaćama da se uredi institucionalni okvir u skladu sa Strategijom upravljanja i raspolaganja imovinom u državnom vlasništvu do 2017. godine. U samoj Strategiji, donesenoj prije mjesec dana, smjernice za unapređenje postojećeg institucionalnog okvira ni jednom riječju ne spominju potrebu za hitnom procedurom donošenja ovog zakona.

2. Vlada treba osigurati poštovanje vlastitog Poslovnika utvrđivanjem odgovornosti onih koji ga krše. S obzirom na to da su, prema Poslovniku, središnja tijela državne uprave uz nacrte prijedloga zakona dužna priložiti i odgovarajuća izvješća o provedenom savjetovanju, neophodno je utvrditi na temelju čije je odluke to prekršeno – radi li se o odgovornosti Državnog ureda ili Ministarstva regionalnog razvoja? Nedostatak primjerenih posljedica za odgovorne može rezultirati ne samo proizvodnjom zakona koji nisu dovoljno kvalitetni, nego i daljnjim padom povjerenja građana u institucije vlasti koje je ionako na rizično niskim granama.

"Sve pohvale zbog progresivnog pristupa vlastitim procedurama, točnije zbog promjene Poslovnika Vlade kako bi osigurala sustavno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, Vlada ovime baca u koš", zaključuju iz GONG-a, Centra za mirovne studije i Zelene akcije.

>>Oporba se protivi izmjeni Zakona o upravljanju državnom imovinom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije